Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Tăriceanu ar pune în umbră PSD'. Ce șanse are fiecare partid la alegeri

Calin-Popescu-Tariceanu1[1]

Cozmin Gușă a făcut o scurtă analiză a principalelor partide și a șanselor pe care acestea le au la alegerile din 11 decembrie. Consultantul politic nu crede că PSD îl va desemna pe Călin Popescu Tăriceanu pentru funcția de premier. ”Tăriceanu ar pune în umbră PSD”, a spus Cozmin Gușă pentru EVZ.ro.

"Nu cred. Nu numai din cauza problemelor cu legea pe care le are Tăriceanu și care se vor înmulți, după știința mea, ci și din pricina faptului că ar pune în umbră totală PSD-ul, datorită notorietății lui. Dacă se pune problema unui prim-ministru din partea ALDE, ca și condiție a partidului de a participa la guvernare, asta va fi la nivelul unui tehnocrat respectabil din ALDE, care să nu pună problemele despre care vorbeam mai devreme. Și chiar nu duce lipsă ALDE de oameni care să poată să fie propuși.

Cei de la ALDE, care apără doar corupția, neinsistând pe partea profesională, ar avea câțiva oameni care se mai pricep pe-acolo, dar ei își apără doar imaginea lor. Și uite așa ajungem la PMP, unde vorbește doar Traian Băsescu, și s-a terminat lista. Pentru că la UDMR există spaima pragului electoral și toți se mobilizează cu mesaje mincinoase, doar ca să le mai spună încă o dată ungurilor cât de tare sunt în pericol cu pierderea identității lor și așa mai departe. În partea cealaltă sunt românii verzi, care nu au soluții de guvernare sau de administrare, fie că se numesc PRU, PRM sau Alinața Națională. Ei ar fi putut să devină o găselniță de campanie doar dacă ar fi avut înțelepciunea să-și unească eforturile sub o umbreră politică bine finanțată - și mă gândesc la PRU, unde e Sebastian Ghiță și poate să finanțeze -, și să încerce trecerea pragului în felul acesta, cu un scor, dacă s-ar fi unit, între 8-10%. Așa, o să-și împartă sărăcia, nevoile și neamul cu scoruri până în pragul electoral. Și nu reprezintă nici un contrabalans la UDMR, adică o mișcare naționalistă de sens invers. Pentru că și mișcarea UDMR este tot o mișcare naționalistă, dar care fructifică spaimele maghiarilor că ar putea să fie asimilați total.", a declarat Cozmin Gușă.

Citește și: Cozmin Gușă, analiză DURĂ a clasei politice, înainte de alegeri: 'Suntem într-un COLAPS total'

De asemenea, analistul politic nu le dă nicio șansă celor de la PMP la alegeri.

"Doar dacă pot să inventeze ceva. Altfel le va fi foarte dificil... simpla prezență a lui Traian Băsescu, pe canalele de televiziune, unde deja publicul are o opinie consolidată politic, nu le asigură oameni noi. Fac o mare greșeală și au consultanți foarte proști. Toate aceste partide noi se înghesuie pe zona de internet, care e o zonă foarte puțin activă din punct de vedere electoral, mai ales în lipsa eroilor. În loc să caute militanți care au posibilitatea să meargă să discute, să convingă sau să-și extindă aria de emisie la televiziunile generaliste, la radiourile care vorbesc despre muzică și lifestyle. Ar putea să încerce să se ducă spre publicul și audiența de acolo.", a anunțat Cozmin Gușă.

Despre Liviu Dragnea, Cozmin Gușă spune că este "într-o perioadă mai responsabilă a vieții lui". "Îl cunosc din 2001 și l-am văzut și în fazele lui de fecior politic. Chiar eu i-am semnat carnetul de partid în iunie 2001, venea de la PD. Este un om cu necazuri în spate, cu o condamnare cu suspendare, cu o perspectivă de o nouă condamnare cu suspendare într-un alt dosar și joacă o carte de totul sau nimic. Despre Liviu Dragnea o să pot să spun mai multe în momentul în care o să văd care va fi decizia sa, pentru că va fi a sa, legată de viitorul prim-ministru."

Analistul politic știe și de ce social democrații nu și-au anunțat favoritul pentru funcția de premier.

"Electoratul lor nu merge până acolo. Nu vine cu a doua întrebare. Pentru un electorat mai educat, practic nu contează această scuză, dar pentru ținta PSD este în regulă... și beneficiind și de relațiile foarte bune în mai mult de 75% din mass-media din România, ei pot să păstreze această imagine respectabilă că nu și-ar propune un prim-ministru. Explicația reală este cu totul alta și ține aici de problemele de dosar pe care le-ar avea anumiți candidați. În al doilea rând ține de negocierea unor lucruri cu caracter personal la nivel de Liviu Dragnea, sau la nivel instituțional, de structură politică a PSD-ului, pe linia celui care va decide, respectiv președintele Iohannis... asta face parte din mizeria politicului și există și în altă parte. Și în al treilea rând, Liviu Dragnea, în analizele sale, nu zic că sunt bune sau rele, crede că în acest fel poate să țină în șah tot partidul și să asigure o sinergie ale unor aripi, care sunt în număr de trei în PSD acum. Există aripa lui Liviu Dragnea și a fidelilor săi, care este majoritară, cea a baronilor nemulțumiți de Dragnea, dar nedoritori de Victor Ponta, și care este bine consolidată și ea, și există aripa mai mică, mai redusă ca proporție, a fidelilor lui Victor Ponta. Și atunci Dragnea, cu nepropunerea niciunui nume, încearcă să-i țină pe toți într-un anumit șah perpetuu și să-i mobilizeze în campania asta. A reușit bine până acum.", a spus Cozmin Gușă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.