Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tăriceanu despre arhivele SIPA: La MJ se poate constitui o comisie de anchetă

Evz
Tariceanu

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, este de părere că la nivelul Ministerului Justiţiei ar trebui creată o comisie de anchetă referitoare la arhivele SIPA, în condiţiile în care au fost vehiculate informaţii conform cărora din acestea ar fi fost copiate sau sustrase anumite date.

Întrebat dacă are cunoştinţă despre posibilitatea ca anumite persoane să fi sustras informaţii din arhiva SIPA, Tăriceanu a replicat: "N-am cunoştinţă că nu fac parte din serviciile de informaţii care ar putea să aibă acest gen de informaţii. Cred că accesul la aceste arhive este reglementat. Deci cei care au acces la arhive, în momentul în care solicită documente, nu o fac verbal, se face o întreagă procedură şi această evidenţă există. Se poate verifica dacă aceste arhive au fost accesate în anumite momente sau nu şi cred că cel mai potrivit lucru ar fi următorul: la Ministerul Justiţiei se poate hotărî crearea unei comisii de anchetă pe acest subiect şi să vedem ce conţin aceste arhive. (...) E un subiect important care naşte foarte multe suspiciuni, pentru că aceste arhive ar putea să conţină informaţii compromiţătoare la adresa unor magistraţi cu care ei să fie şantajaţi".

Tăriceanu a precizat că e bine să fie lămurită problema arhivelor SIPA pentru a avea "o independenţă autentică a magistraţilor". "Eu cred că acest lucru e bine să fie rezolvat pentru că, dacă vorbim de o independenţă autentică a magistraţilor, nu putem să fim convinşi că acest lucru se realizează în practică atâta timp cât există un risc de genul celui pe care l-am enunţat, ca ei să poată fi şantajaţi cu informaţii care au fost eventual sustrase din arhive şi stau bine-mersi dosite de anumite persoane", a arătat Tăriceanu.

Referitor la raportul despre care liberalul Cătălin Predoiu susţine că l-a trimis la CSAT pe tema SIPA în perioada în care Tăriceanu era prim-ministru, preşedintele Senatului spune că nu îşi aminteşte de un asemenea document. "Nu pot să vă spun că mi-aş aduce aminte cu exactitate despre conţinutul acestui raport. Se poate verifica. Un raport trimis către CSAT există în evidenţele şedinţelor CSAT şi se poate accesa acest lucru", a afirmat preşedintele Senatului, conform Agerpres.

În opinia acestuia, nu era treaba prim-ministrului să "supravegheze activităţile de inventariere". "Întrebaţi persoana de resort. Nu e primul-ministru responsabil cu acest lucru. Din moment ce arhivele SIPA erau la Ministerul Justiţiei, în mod logic, persoana care a condus Ministerul Justiţiei la acea dată trebuie să dea un răspuns la acest lucru. (...) Nu o să stea prim-ministrul să supravegheze activităţile de inventariere. (...) Putem să verificăm ce s-a întâmplat cu raportul, aşa-zisul raport prezentat de domnul Predoiu. Nu pot să vă confirm sută la sută, pentru că nu îmi aduc aminte ordinea de zi şi dacă a existat un astfel de raport. Dacă a existat, se poate verifica ce se întâmplă, la Ministerul Justiţiei", a menţionat acesta. Prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiţiei, a declarat luni că în timpul mandatului său nu s-a intrat în arhiva SIPA, iar raportul comisiei de anchetă cu privire la această arhivă a fost trimis către CSAT.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.