Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tăriceanu, ieșire violentă la adresa unui post de televiziune: 'Adevărul nu poate fi însă negat la nesfârșit'

Inquam Photos / Octav Ganea
tariceanu

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, iese la rampă după ce a refuzat să participe la Digi24, la o dezbatere despre statul paralel. Tăriceanu vine cu o serie explicații a ceea ce este statul de drept, spunând că „vor înțelege cei care trebuie să înțeleagă.” Tăriceanu afirmă că statul de drept este sub asediul sistemului paralel de putere, afirmând că România a cunoscut un regres „uriaş” în privinţa respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale, faţă de primii ani de după 1990.

„Am observat că refuzul meu de a participa la UM Digi 24, la o dezbatere despre statul paralel, a fost urmat de o serie de atacuri care au depășit cu mult cadrul jurnalistic normal. Îmi rezerv dreptul de a da un scurt drept la replică ce se vrea a fi și o explicație a ceea ce este statul de drept, în speranța că vor înțelege cei care trebuie să înțeleagă. Vorba aceea: ”bate șaua, să priceapă iapa”.

Decizie RADICALĂ luată de România și statele din Est: am acceptat creșterea contribuției la bugetul UE

Elementele esențiale ale statului de drept sunt: 1. Prevalența drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor în fața instituțiilor; 2. Instituții alese democratic ce exercită puterea în baza legitimității date de votul alegătorilor, fără a exista interferența instituțiilor de forță. Parlamentul este expresia voinței românilor și reprezintă instituția fundamentală; 3. Separația și controlul reciproc al puterilor,pentru a preintampina derapajele si excesele caracteristice abuzului de putere; 4. Domnia legii(rule of law). Constituția este legea suprema si fundamentală.
În aceste puncte, statul de drept din România este sub asediul sistemului paralel de putere.
Marea majoritate a românilor văd cu îngrijorare că România a cunoscut un regres uriaș în ceea ce privește respectarea drepturilor și libertăților fundamentale, inclusiv față de primii ani de după 1990, când o serie de institutii de forta nu se reformasera inca. În fiecare zi, la biroul de la Senat primesc sesizări din partea unor cetățeni care condamnă încălcări flagrante ale drepturilor și libertăților. Când merg în teritoriu, vorbesc cu oameni care îmi împărtășesc îngrijorările lor. Pe prima pagină a ziarelor și la televiziuni, românii au văzut o avalanșă de cazuri care arată abuzurile comise de cei care lucrează în așa-zisul câmp tactic.

Putin și-a ieșit din minți! Atac violent la adresa SUA: 'De la prima lectură, caracterul belicos şi antirus al acestui document sare în ochi'

În ultimul timp, au apărut noi și noi dovezi legate încercările de denaturarea ale procesului democratic de către statul paralel. Sunt multe semne de întrebare legate de încercarea de influențare a rezultatelor alegerilor prezidențiale din 2009, atunci când șefi ai instituțiilor de forță stăteau la masă cu oameni politici. Avem și certitudini legate de abuzuri ale statului paralel împotriva oamenilor politici, în încercarea de a influența momente electorale cheie. Un astfel de moment a fost în 2014, atunci când a existat un mandat de supraveghere pe numele mai multor politicieni, printre care m-am numărat. 
În ceea ce privește al treilea punct, vedem pe zi ce trece oameni, de la vârful instituțiilor de forță, unde coruptia iese la suprafata intr-o dimensiune uriasa și care refuză sa se supuna orice fel de control democratic. În Statele Unite, procurorul general se prezintă la orice solicitare a Congresului pentru a da explicații. În România, avem refuzuri și o fugă constantă de responsabilitate care denota mentalitatea celor care se considera mai presus de lege.
Nu în ultimul rând, într-un stat de drept, Parlamentul este unica autoritate legiuitoare. Din păcate, în România avem declarații din partea celor care trebuie să aplice legea, prin care este pus sub semnul întrebării dreptul Parlamentului de a legifera.
Știu că cei care semnează pe ștatul de plată al statului paralel vor merge până în pânzele albe pentru a nega evidențele. Vor spune că nu există statul paralel, că în România drepturile și libertățile cetățenilor sunt respectate la virgulă și că toate dezvăluirile din presă sunt excepții ce trebuie ignorate. Este ceea ce face UM Digi 24, unde nu am văzut un cuvânt spus despre abuzurile la care sunt victime cetățenii.
Adevărul nu poate fi însă negat la nesfârșit. Mai mult, sper că enunțând aceste adevăruri, în mod repetat, în spațiul public voi contribui la demascarea manipulării la care sunt supuși cei care aparțin unei minorități și care aleg să iasă în stradă pentru a proteja, fără voie, sistemul paralel.”, scrie Tăriceanu, pe Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.