Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tăriceanu îl ține în șah pe Dragnea după decizia CCR! Liderul ALDE are ordine clare pentru ministrul Energiei: 'O să și-l dea când ordonanța e bine pregătită'

Inquam Photos / Octav Ganea
dragnea tariceanu

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că ministrul Energiei, Anton Anton, își va da avizul pe ordonanța care prevede înființarea Fondului Suveran de Investiții atunci când proiectul va fi bine pregătit, adăugând că pe 29 octombrie vine la București persoan care conduce FSDI polonez.

"O să și-l dea când ordonanța vine bine pregătită și o să conțină elementele necesare, astfel ca FSDI să își atingă scopurile principale. În acest sens, vă pot spune că am avut o discuție cu partenerii noștri din coaliție și am convenit să facem câțiva pași preliminari. Spre exemplu, pe ziua de 29 octombrie va veni la București din Polonia persoana care conducere Fondul Suveran polonez, pentru a ne face o prezentare asupra modului în care a fost conceput acest Fond.Deja ei au peste doi ani experiență în funcționarea lui", a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, într-o conferință de presă susținută vineri la Bistrița, conform Mediafax.

Liderul ALDE a precizat că atât partidul pe care îl conduce, cât și PSD au un obiectiv comun și anume ca Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI) să contribuie la dezvotarea economiei românești.

Adrian Năstase, DOCUMENT INCENDIAR: 'Băsescu, o mare ticăloșie, vânzarea băncilor și a industriei românești'

"Și noi și colegii din PSD avem același obiectiv ca FSDI să fie un vehicul care să contribuie la dezvoltarea economiei, la dezvoltarea industriei, să poată să susțină inițiative antreprenoriale în domenii de vârf, unde riscurile în general sunt mai mari și capitalul privat nu e mereu dispus să își asume astfel de riscuri, anumite proiecte de infrastructură unde pot participa investitori. Aici trebuie să vedem cum vor fi plasate activele fondului, câte vor fi plasate în zone financiare, de activități industriale sau de alt gen, pentru că FSDI trebuie să fie o sursă pentru economia românească", a explicat Tăriceanu.

Guvernul trebuie să pregătească un proiect de ordonanță privind înființarea Fondului Suveran de Investiții, după ce Curtea Constituțională a decis că Legea privind înființarea FSDI este neconstituțională pentru că a fost adoptată de către Parlament și nu emisă de Executiv.

Pe 9 octombrie, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, spunea că Ministerul Energiei nu a avizat proiectul de înfiinţare a Fondului Suveran de Investiţii, precizând marţi că este vorba de companiile care vor fi incluse în fond şi de necesarul de investiţii.

"Este avizul de la un minister fără de care apoi Ministerul Justiţiei nu poate face ceva. Ministerul Justiţiei a dat avizul, dar trebuie să îl aibă de la ministerul Energiei", a afirmat Teodorovici.

Călin Popescu Tăriceanu, ultimele detalii despre remanierea Guvernului: 'Fiecare partid își face propria evaluare a miniștrilor'

În proiectul iniţial dezbătut în Parlament au fost propuse 33 de companii de stat pentru a fi incluse în Fondul Suveran de Investiţii, printre care Societatea de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice – Electrica S.A., E.ON Energie România S.A., OMV Petrom S.A, Telekom România Communication S.A., Engie România S.A., Antibiotice S.A., Compania Naţională pentru Controlul Cazanelor, Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti S.A., Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz S.A. Chimcomplex S.A., Instalaţiilor de Ridiciat şi Recipientelor sub Presiune S.A., Compania Naţională Unifarm S.A., Compania Naţională Loteria Română S.A. şi IAR S.A.

Comisia de politică economică a Camerei Deputaţilor a introdus atunci în listă încă zece companii care nu produc profit, respectiv Compania Naţională de Căi Ferate C.F. R S.A., Societatea de Radiocomunicaţii S.A., S.C. Complexul Energetic Oltenia S.A., Poşta Română, Aeroportul Timişoara Traian Vuia, Uzina Termoelectrică Midia S.A., Administraţia Porturilor Dunării Fluviale S.A. şi Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile S.A.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.