Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tăriceanu joacă șah cu 'talibanii' din PSD / SURSE

strategie

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, nu este de acord, pentru moment, cu ideea aripii dure din PSD de suspendare din funcție a lui Klaus Iohannis, au spus surse din anturajul șefului Senatului pentru ȘTIRIPESURSE.RO.

Vezi și: Sondaj CURS - PSD continuă scăderea. ALDE și Pro România se consolidează, PNL e în ușoară revenire. USR și PLUS se mențin

„Acum nu este un moment potrivit”, le-a spus Tăriceanu apropiaților săi.

Pe de altă, șeful ALDE le-a vorbit în dese rânduri colegilor săi din partid despre o politică de delimitare de PSD, iar suspendarea lui Iohannis este una din temele pe care Tăriceanu dorește, pentru moment, să se diferențieze de social-democrați, spun sursele citate.

„Nu trebuie să fim tot timpul 100% de acord cu PSD-ul”, le-a mai spus liderul ALDE apropiaților acestuia.

Potrivit surselor citate, Tăriceanu lucrează în prezent la consolidarea imaginii sale de om de stat care nu provoacă crize politice majore, în vederea candidaturii sale la alegerile prezidențiale, aceasta fiind o altă explicație pentru poziționarea liderului ALDE față de suspendarea șefului statului.

„Că de aici mai rezultă și că ar putea lăsa o portiță cu Iohannis, asta e altceva, dar îi convine în negocierile cu PSD”, mai spun surse din anturajul lui Tăriceanu.

La începutul anului, pe fondul amenințărilor PSD cu suspendarea lui Klaus Iohannis din cauza refuzului de numire a miniștrilor, Tăriceanu invoca „responsabilitatea față de țară” a PSD-ALDE. „Cred că preşedintele sesizează un lucru, şi anume, noi, în calitate de coaliţie de guvernare, avem o responsabilitate faţă de ţară şi nu avem prima prioritate războiul cu preşedintele", a declarat șeful ALDE.

În vara anului trecut, Tăriceanu arunca „pisica” în curtea PSD. „În primul rând cei care doresc să lanseze acest subiect (suspendarea șefului statului - n.red.) trebuie să facă un calcul foarte simplu: care e baza de sustinere în Parlament a unui astfel de demers. Din câte știu UDMR nu susține. Există numeroși membri din PSD care au rezerve, așa încât cred că trebuie început această evaluare întâi și apoi luată o decizie”, a declarat Tăriceanu.

ALDE a transmis și un comunicat de presă pe 22 august 2018 în care afirmă că deși Klaus Iohannis este „depășit de cerințele și demnitatea funcției pe care o ocupă”, suspendarea din funcție a acestuia este o decizie „de maximă responsabilitate”, care presupune o „evaluare atentă a posibilelor riscuri și consecințe”.

„Declanșarea procedurii de suspendare, într-o societate profund divizată, instigată la fanatism și violență de lideri politici lipsiți de scrupule, poate avea urmări imprevizibile. Cu alte cuvinte, decizia de extirpare a unei părți bolnave din trupul statului român trebuie făcută numai în condițiile în care suntem convinși că respectiva operație nu va perturba funcționarea statului, precauție cu atât mai mare cu cât, în prima jumătate a anului viitor, România va deține președinția Consiliului Uniunii Europene. Doar în urma unei astfel de evaluări și a asumării concluziilor sale putem să exprimăm, în deplină cunoștință de cauză, o opțiune sau alta în privința declanșării procedurii de suspendare”, a mai transmis ALDE la acea vreme.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.