Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tăriceanu cere analiza puterii procurorilor

tariceanu

Președintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a cerut, joi, Biroului Permanent al Senatului, organizarea unei conferinte cu tema “Guvernarea reprezentativa si separatia puterilor sub imperiul democratiei” in perioada 23-24 septembrie, Tăriceanu fiind de părere că existul riscul ca puterea procurorilor să se impună în fața Guvernului și a Parlamentului.

"Senatul Romaniei are obligatia de a incerca sa introduca un spor de rigoare si de claritate in dezbaterea publica, din ce in ce mai actuala si mai pasionala, cu privire la raporturile dintre instantele de decizie politica (Parlament, Guvern) si forurile in care este administrate justitia (Parchet, Curti). In ultimul sfert de secol, istoria multor societati europene (Italia, Franta, Portugalia, Spania, Romania, Grecia, Bulgaria, etc) a fost marcata de dezechilibrul relatiilor reciproce intre puterile statului pe fondul unui declin al increderii in elitele politice, in partide si chiar in democratia ca atare. Adesea, puterea procurorilor si judecatorilor a parut sa se impuna in fata institutiilor reprezentative", spune Tariceanu in solicitarea adresata Senatului.

"Tema ‘independenta justitiei’ este de regula tratata in afara principiului echilibrului si controlului reciproc al puterilor, ca si cum Parlamentului ar avea obligatia absoluta de a raspunde prompt si neconditionat oricaror solicitari venite din partea Ministerului Public, acesta din urma fiind in mod necrotic atat sustras oricarei forme de control, cat si asimilat autoritatii judecatoresti, desi el este asezat de majoritatea constitutiilor in ordinea executiva", mai spune acesta.

"In Romania de pilda exista tendinta ca Parchetul sa penalizeze acte guvernamentale sau chiar procese legislative, incriminand oportunitatea unor politici publice. Este creata astfel o confuzie intre responsabilitatea politica si cea penala menita sa transforme Ministerul Public intr-un arbitru absolut al deciziilor politice si administrative", este de parere Calin Popescu Tariceanu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.