Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ţările Grupului de la Vişegrad nu sunt îngrijorate că Trump nu a menţionat articolul 5

visegrad

Statele central-europene din Grupul de la Vişegrad (Cehia, Polonia, Slovacia şi Ungaria) s-au declarat vineri încrezătoare că SUA îşi vor menţine angajamentul faţă de NATO, deşi la summitul Alianţei preşedintele Donald Trump nu a menţionat explicit articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord, iar în ceea ce priveşte Uniunea Europeană aceste ţări susţin consolidarea statelor membre, nu a competenţelor Bruxelles-ului, transmit agenţiile Reuters şi MTI.

Vorbind în timpul forumului GLOBSEC (Global Security Forum), care se desfăşoară timp de trei zile începând de vineri la Bratislava, miniştrii de externe ai statelor central-europene nu s-au arătat preocupaţi de faptul că Trump a evitat să facă o referire clară la un angajament al SUA faţă de clauza apărării colective în NATO.

Totuşi, ministrul slovac de externe, Miroslav Lajcak, a spus că ar fi preferat ca preşedintele Trump să menţioneze articolul 5. 'O interpretare optimistă a cuvintelor sale este că angajamentul conform articolului 5 este atât de evident încât nu este necesară menţionarea lui, dar aş fi preferat totuşi să-l menţioneze', a declarat şeful diplomaţiei slovace. Dar nici ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, nu s-a arătat preocupat după declaraţiile făcute de liderul american la summitul de joi. 'Ceea ce am auzit ieri de la el la reuniune m-a făcut să fiu relaxat', a spus Szijjarto.

În schimb, şeful diplomaţiei poloneze, Witold Waszczykowski, a estimat că prezenţa trupelor americane în ţara sa este cel mai bun angajament. 'În locul unei simple declaraţii care să menţioneze articolul 5, prefer să am 5.000 de soldaţi americani în Polonia. Acesta este un angajament', a punctat el.

La forumul GLOBSEC - care se desfăşoară anual - a fost abordată şi chestiunea evoluţiei proiectului european, cei patru miniştri de externe din statele Grupului de la Vişegrad participând vineri la o dezbatere pe această temă. Exprimându-se în numele lor, Peter Szijjarto a subliniat, potrivit agenţiei MTI, că există două abordări majore privind viitorul Uniunii Europene. Prima este consolidarea influenţei instituţiilor comunitare, iar cea de-a doua consolidarea statelor membre. Statele Grupului de la Vişegrad doresc promovarea celei de-a doua abordări, a precizat ministrul ungar de externe. 'Transferul de competenţe naţionale către Bruxelles este o stradă înfundată', a apreciat Szijjarto. El a admis însă că odată cu ieşirea Marii Britanii din UE - această ţară fiind de asemenea o susţinătoare a consolidării statelor naţionale şi adversară a abordării federaliste - cele patru ţări central-europene pierd un susţinător în interiorul UE, conform Agerpres.

Dar tot legat de Marea Britanie, şeful diplomaţiei ungare a spus că statele Grupului de la Vişegrad se aşteaptă ca în negocierile privind Brexit-ul blocul comunitar să protejeze drepturile şi interesele numeroşilor cetăţeni unguri, cehi, slovaci şi polonezi care trăiesc în această ţară şi de asemenea că vor fi menţinute legăturile economice dezvoltate cu Marea Britanie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.