Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ţările Grupului de la Vişegrad vor crearea unei armate europene comune

visegrad

Cele patru state ale Grupului de la Vişegrad (Cehia, Polonia, Slovacia şi Ungaria) vor prezenta la summitul european ce se desfăşoară la Bratislava propuneri comune, printre care se numără crearea unei armate europene comune şi tratarea problemei refugiaţilor la nivel naţional, nu la nivel comunitar, a declarat premierul ungar Viktor Orban într-un interviu transmis de postul de radio Kossuth, preluat de agenţia EFE.

Iniţiativele comune ale acestor patru ţări vor fi cuprinse într-un document comun în care vor mai cere Comisiei Europene să acţioneze ca o instituţie cu atribuţii executive şi să înceteze practica lansării unor iniţiative proprii care nu sunt susţinute de toate statele membre ale blocului comunitar.

Citește și: Misiunea 'Sophia' a UE dezminte informaţia că ar fi retrimis ambarcaţiuni cu migranţi în Libia

'Solicitarea de a avea mai multă Europă nu este un răspuns bun pentru orice criză, cum nu este nici în cazul imigraţiei', a subliniat Orban.

El a insistat că problema imigraţiei şi a refugiaţilor 'trebuie să fie de competenţa naţională' a statelor membre. Premierul ungar a estimat totodată că 'problema imigraţiei nu poate fi rezolvată fără apărare frontierelor externe' ale UE. El a pus 'actuala situaţie de securitate şi terorismul necontrolabil' pe seama 'imigraţiei fără control' şi a apreciat că la acest summit liderii europeni trebuie să corecteze greşelile comise în ultimul timp.

În opinia lui Orban, 'imigraţia poate fi oprită prin obstacole fizice, iar acum trebuie unite toate forţele pentru ca aceasta să nu fie doar o idee, ci o realitate'. El a făcut astfel aluzie la gardurile ridicate la frontiera sudică a Ungariei pentru a opri migranţii care doresc să ajungă în statele occidentale.

Într-o întrevedere avută tot vineri cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, premierul Orban i-a cerut acestuia să 'respecte' cetăţenii Ungariei şi să nu recurgă la 'trucuri legislative care încalcă suveranitatea naţiunilor', dând exemplul modului în care se încearcă impunerea cotelor obligatorii de refugiaţi.

Orban a menţionat în acest context că anul trecut şefii de stat şi de guvern ai statelor UE au convenit pentru adoptarea unor cote voluntare de refugiaţi, dar apoi Comisia Europeană împreună cu Parlamentul European au transformat acest sistem într-unul obligatoriu. Şeful guvernului ungar a mai spus că i-a cerut lui Schulz ca aşa ceva 'să nu se mai întâmple vreodată, pentru că naţiunile nu vor accepta', potrivit Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.