Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Taxa de 13 euro care revoluționează sistemul de securitate din UE

www.politico.eu

Ziarul Financiar:

Uniunea Europeană intenţionează să-şi întărească masiv controlul graniţelor. Cei care vor să intre pe teritoriul său vor fi nevoiţi fie să se înregistreze, fie să aplice pentru o viză, scrie Deutsche Welle. Obiectivul: o securitate sporită. Cetăţenii UE vor fi cruţaţi.
Australia are un astfel de sistem de multă vreme, iar SUA din 2007: un sistem electronic de intrare pentru călătorii care nu au nevoie de o viză. Acum, UE vrea să implementeze un astfel de sistem pentru a avea o evidenţă mai bună cu privire la cine intră şi iese din bloc.
În SUA, sistemul de înregistrare online este cunoscut sub denumitea de ESTA. În Europa, acesta va fi denumit “Etias” (European Travel Information and Authorisation System). În prezent, Comisia Europeană realizează un studiu de fezabilitate pentru a determina cum poate fi instalat Etias la sute de aeroporturi şi puncte de trecere a graniţelor. Procesul legislativ va fi lansat mai apoi la sfârşitul anului.
Ca şi în cazul sistemului american, cei care nu au nevoie de o viză pentru UE vor fi nevoiţi să se înregistreze online. O taxă va fi percepută pentru acest proces. Potrivit oficialilor UE, aceasta ar putea fi cuprinsă între 13 şi 50 de euro.
Ţinând cont de nivelul actual al călătorilor din ţările non-UE care nu au nevoie de o viză, de 30 milioane de persoane, s-ar genera venituri cuprinse între 390 milioane şi 1,5 miliarde de euro pe an.
Numărul celor care nu au nevoie de viză, dar care vor trebui să plătească acest comision ar putea creşte considerabil în următorii ani. După Brexit, milioane de britanici care vor veni în UE vor fi de asemenea nevoiţi să se înregistreze. Acelaşi lucru s-ar putea întâmpla cu turcii sau ucrainenii în cazul în care UE le va permite să călătorească fără vize.
Etias reprezintă doar o parte dintr-o iniţiativă mai amplă a Comisiei de a întări securitatea în urma atacurilor teroriste şi migraţiei necontrolate din ultimul an. Sistemul de înregistrare a circulaţiei tuturor celor care vin din statele non-UE se află în centrul noilor măsuri. Reţeaua, denumită “EES” ar trebui aprobată până la sfârşitul anului.
Din 2020, fiecare intrare şi ieşire va fi salvată într-o bancă de date. În acelaşi timp, valabilitatea ID-urilor şi vizelor va fi verificată. În plus, se vor face verificări în cadrul sistemului de informaţii Schengen ce cuprinde informaţii privitoare la posibili suspectţi de acte de terorism.
Cu privire la cetăţenii UE, Comisia şi-a diluat propunerile iniţiale, în condiţiile în care regulile Schengen nu permit verificări “sistematice” ale cetăţenilor UE la graniţele externe. Totuşi, pe viitor cetăţenii UE vor fi nevoiţi de asemenea să treacă prin puncte automate de intrare unde vor fi citite datele biometrice din paşapoarte şi comparate cu feţele acestora. Însă, spre deosebire de cetăţenii din ţările non-EU, datele lor nu vor fi salvate.

Digi24:

Guvernul trebuie să găsească o soluție pentru returnarea timbrului auto de mediu, după ce a fost declarat ilegal de Curtea Europeană de Justiție. În schimb, Ministrul Mediului, Cristiana Palmer, a declarat că Guvernul nu a ajuns încă la o decizie privind taxa de mediu.
„Nu, nu este încă gata. sunt mai multe discutii, mai multe opinii în Guvern şi nu am ajuns încă la o concluzie. Dar o să vă ţinem la curent. Nu ştiu dacă vom avea (o decizie n.red) săptămânile viitoare. Sunt opinii diferite. Noi realmente ne dorim o taxă care să contribuie la reducerea poluării. Trebuie să nu uităm totuşi că este o taxă. Orice taxă, fie că este o creştere sau scădere are un anumit impact şi trebuie să analizăm foarte bine aceste elemente”, a explicat ministrul.
Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis în data de 9 iunie 2016 că taxa de primă înmatriculare percepută de România cumpărătorilor de mașini este ilegală din punct de vedere al legislației UE, după ce România a extins-o și la autovehiculele noi pentru a evita discriminarea pentru care mai fusese o dată condamnată.
În 13 iunie, Ministerul Mediului a informat că a luat act de Decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) din 9 iunie 2016, cu referire la prevederile OUG 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule.
„În fapt, conform Deciziei, CJUE declară că nu se opune ca un stat membru să instituie o taxă pe autovehicule care se aplică autovehiculelor rulate importate cu ocazia primei lor înmatriculări în acest stat membru şi autovehiculelor deja înmatriculate în statul membru respectiv cu ocazia primei transcrieri în acelaşi stat a dreptului de proprietate asupra acestora din urmă. Totodată, Curtea se opune ca statul membru respectiv să scutească de această taxă autovehiculele deja înmatriculate pentru care a fost plătită, dar nu a fost restituită o taxă în vigoare anterior declarată incompatibilă cu dreptul Uniunii”, preciza atunci Ministerul Mediului.
La acea vreme, ministrul Mediului spune că este posibil ca taxa de mediu să fei restituită integral.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.