Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Taxa suplimentară de 1% din cifra de afaceri pentru bănci va fi implementată începând cu anul 2024

Ministerul Finanțelor din Republica Moldova
ministerul finantelor moldova

Taxarea suplimentară a băncilor cu 1% din cifra de afaceri ar urma să se aplice începând din 2024, dar nu se ştie încă pentru ce perioadă. Ministerul Finanţelor, care ar vrea să suprataxeze băncile 3 ani, nu a indicat impactul fiscal al acestei măsuri, cifra vehiculată anterior fiind de 2 mld. lei.

Potrivit unor surse din piaţa bancară, citate de Ziarul Financiar, bancherii au solicitat aplicarea taxei suplimentare pe o perioadă limitată, de doar un an, în timp ce la nivelul Ministerului Finanţelor s-a vehiculat o perioadă de 3 ani pentru suprataxa din banking, conform mediafax.

Proiectul de lege cu noile măsuri fiscale nu include perioada pentru care se va aplica taxa suplimentară în sistemul bancar.

Băncile (persoane juridice române şi sucursalele din România ale instituţiilor de credit, persoane juridice străine) dato­rează începând de anul viitor pe lângă impozitul pe profit şi un impozit pe cifra de afaceri calculat prin aplicarea unei cote de 1% asupra cifrei de afaceri. Iar cifra de afaceri ar include veniturile băncilor din activitatea opera­ţională, nu şi venituri excep­ţionale (cum ar fi, de exemplu, veni­turi din reversarea unor provizi­oane), după cum se înţelege din proiect.

Mai exact, cifra de afaceri în cazul băncilor ar include venituri din do­bânzi, venituri din dividende, venituri din taxe şi comisioane, câştiguri (pierderi) din derecunoa­ş­terea acti­velor şi datoriilor financiare care nu sunt evaluate la valoarea justă prin profit sau pierdere (net), câştiguri sau pierderi aferente activelor şi datoriilor financiare deţinute în vederea tranzac­ţionării şi cele nedestinate tranzac­ţionării (net), câştiguri sau pierderi aferente activelor şi datoriilor finan­ciare desemnate ca fiind evaluate la valoarea justă prin profit sau pierdere (net), câştiguri sau pierderi din conta­bilitatea de acoperire (net), diferenţe de curs de schimb (câştig sau pierdere), net; câştiguri sau pierderi din dere­cu­noaş­terea activelor nefinan­ciare, net şi alte venituri din exploatare, conform proiectului de lege privind măsurile fiscale.

Taxarea suplimentară a băncilor cu 1% din cifra de afaceri ar urma să se aplice începând din 2024, dar nu se ştie încă pentru ce perioadă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.