Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Teama de o operațiune tip `steag fals` alimentează tensiunile în Ucraina

Maxar Technologies
satelit rusia ucraina

Separatiștii pro-ruși au declarat sâmbătă că au deconspirat un plan al Kievului de a ocupa cu forța teritoriul pe care îl controlează în estul Ucrainei și au spus că au identificat un bărbat despre care spun că ar fi un spion ucrainean, relatează Reuters.

Autoritățile din capitala Ucrainei au respins rapid presupusul plan ca fiind un fals și au respins acuzațiile de spionaj în trecut, dar astfel de rapoarte contribuie la o creștere a tensiunii.

Temerile cresc în Kiev și în Occident că o operațiune de tip steag fals - un act comis cu intenția de a da vina pe o altă parte - ar putea fi organizată în estul Ucrainei și folosită ca pretext pentru ca Rusia să atace.

Rusia, care a adunat forțe armate în apropierea Ucrainei, a negat planurile de invadare și a respins discuțiile despre operațiuni de tip steag fals.

Dar s-a declarat alarmată de situație, iar autoritățile separatiste din estul Ucrainei au început vineri o evacuare în masă, invocând temerile privind o ofensivă ucraineană.

Autoritățile ucrainene neagă planificarea oricărui tip de asalt și se tem că toate acestea sunt încercări de a crea un pretext pentru o invazie rusă.

Sâmbătă, separatiștii din autoproclamata Republică Populară Donețk au declarat că au interceptat un plan de „epurare” a vorbitorilor de limbă rusă din regiunea prorusă, ca parte a unei operațiuni de cinci zile de a lua regiunea cu forța.

Într-un interviu difuzat pe postul de televiziune de stat rus Channel One, un bărbat, despre care separatiștii au spus că l-au reținut în orașul Donețk, a spus că a ajutat Ucraina să arunce în aer jeep-ul unui comandant separatist cu o seară înainte și că a făcut contrabandă cu arme și explozibili.

„Am fost recrutat în 2018”, spune el în filmarea prezentată de postul de televiziune.

În regiunea separatistă Luhansk, autoritățile locale au declarat sâmbătă că un vehicul plin cu explozibili a fost găsit parcat pe un drum folosit pentru evacuarea oamenilor în Rusia.

Autoritățile din regiune au spus, de asemenea, că exploziile au spart o conductă de gaz locală și o benzinărie în noaptea precedentă și le-au descris drept acte de sabotaj în spetele cărora s-ar afla Ucraina.

În alte incidente de sâmbătă, serviciul rus de securitate FSB a declarat că două obuze au aterizat pe teritoriul rus în apropierea graniței, a informat agenția de presă rusă Tass. Unul a lovit o clădire din regiunea Rostov, dar nimeni nu a fost rănit.

Armata ucraineană a acuzat Rusia că a falsificat pozele cu obuze și a spus că mercenari au sosit în estul Ucrainei pentru a organiza provocări în colaborare cu forțele speciale ruse.

Helga Schmid, secretarul general al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), și ministrul polonez de externe Zbigniew Rau și-au exprimat vineri îngrijorarea.

„Regretăm răspândirea dezinformării cu privire la o acțiune militară iminentă a forțelor guvernamentale ucrainene; acest lucru afectează în mod critic populația civilă din zona de conflict”, au spus aceștia într-o declarație comună.

„Retorica din ce în ce mai ostilă și inflamatorie pe care am auzit-o recent subminează eforturile de a promova pacea, stabilitatea și securitatea și crește riscurile de confruntare și escaladare ulterioară. Trebuie să înceteze”.

Moscova și-a exprimat surprinderea față de declarație și a pus sub semnul întrebării imparțialitatea OSCE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.