Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tendințele pieței imobiliare din România. Evoluția prețurilor la chirii și vânzări de locuințe

Radu Pop

Piața imobiliară din România a devenit un subiect de interes major pentru investitori, proprietari și viitori cumpărători sau chiriași.

Cu schimbări semnificative la orizont, este esențial să fii la curent cu ultimele tendințe și evoluții pentru a face alegeri informate în ceea ce privește investițiile imobiliare.

Îți prezentăm principalele evoluții care se prefigurează în piața imobiliară din România în viitorul apropiat.

1) Creșterea TVA-ului la achiziționarea de imobile noi din 2024

Una dintre schimbările semnificative planificate pentru piața imobiliară este creșterea TVA-ului de la 5% la 9%, care va avea loc începând cu 1 ianuarie 2024. Acest lucru va afecta vânzările de case și apartamente noi. Cu un TVA mai mare, costurile de achiziție a locuințelor vor crește, ceea ce poate pune presiune asupra cumpărătorilor.

Este important de menționat că această schimbare poate influența și nivelul chiriilor, deoarece proprietarii pot alege să își ajusteze chiriile pentru a acoperi costurile suplimentare generate de un TVA mai mare. Se preconizează astfel, că cererea pentru locuințe noi va fi în scădere, cel puțin în primul trimestru al anului viitor.

2) Factorii macroeconomici

Contextul macroeconomic (războiul din Ucraina), inflația de peste 10% din ultimele luni, indicele ROBOR în urcare, au generat o creștere importantă a prețurilor locuințelor noi dar și o creștere a dobânzilor ipotecare. Prețurile locuințelor au cunoscut o creștere semnificativă, în special în marile orașe precum București, Cluj-Napoca, sau Timișoara.

content-image

Acest fapt nu poate conduce decât la o ușoară scădere a cererii de noi locuințe, deși numărul de imobile noi construite este aproape la fel de mare ca în 2022.

3. Scăderea numărului de locuințe noi construite

Conform Institutului Național de Statistică, în anul 2022 au fost finalizate peste 73.000 de garsoniere și apartamente noi în toată țara. Însă, începând de anul acesta se constată o scădere a autorizațiilor de construcție pentru imobilele noi. Astfel, în perioada 1 ianuarie 2023 – 31 iulie 2023 s-au eliberat peste 20.000 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale. Această cifră poate părea ridicată, însă, comparată cu numărul de autorizații din aceeași perioadă din 2022, constatăm o scădere semnificativă a numărului de autorizații cu 24%.

Această scădere este rezultatul unor factori precum dificultățile în obținerea autorizațiilor de construcție și creșterea costurilor (materialelor) de construcție. Scăderea ofertei de imobile noi poate duce la o mai mare presiune asupra prețurilor locuințelor disponibile pe piață.

4. Creșterea chiriilor

În paralel cu evoluția prețurilor la vânzare a locuințelor noi, am asistat și la o creștere importantă a interesului pentru închiriere de garsoniere sau apartamente noi și în consecință la o ușoară creștere a chiriilor. Această tendință este strâns legată de scăderea cererii pentru achiziționarea de locuințe, pe fondul creșterii prețurilor și al creditelor ipotecare.

content-image

Tot mai mulți dezvoltatori imobiliari au început să ofere spre închiriere apartamente sau garsoniere noi, pe fondul unei cereri tot mai mari. Astfel, atunci când vrei să achiziționezi un apartament pentru a obține venituri din chirie, ai la dispoziție varianta oferită de un anumit dezvoltator, de a achiziționa o locuință cu tot cu un contract de închiriere inclus.

În concluzie, piața imobiliară din România traversează o perioadă de schimbări importante:

-  Prețurile locuințelor sunt în creștere, tendință datorată mai multor factori, cel mai semnificativ fiind creșterea TVA-ul la începutul anului 2024.

-  Oferta de locuințe noi este în ușoară scădere.

-  Costul chiriilor cunoaște de asemenea, o ușoară creștere.

Nu putem vorbi neapărat de o criză imobiliară în 2024, dar cu siguranță va trebui să scoatem mai mulți bani din buzunar pentru închirierea sau cumpărarea unei locuințe noi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.