Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiunea ajunge la un alt nivel! SUA condamnă Rusia pentru testul cu rachete anti-satelit: 'periculos și iresponsabil'

Reuters
satelit

Statele Unite au condamnat Rusia pentru efectuarea unui test de rachete "periculos și iresponsabil", despre care afirmă că a pus în pericol echipajul de la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS), relatează BBC, conform Mediafax.

Testul a aruncat în aer unul dintre sateliții lansați de Rusia, creând resturi care au forțat echipajul ISS să se adăpostească în capsule.

Stația are în prezent șapte membri la bord - patru americani, un german și doi ruși.

Stația spațială orbitează la o altitudine de aproximativ 420 km,

"În cursul zilei de astăzi, Federația Rusă a efectuat în mod nechibzuit un test distructiv cu o rachetă antisatelit cu ascensiune directă împotriva unuia dintre proprii sateliți", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, în cadrul unui briefing.

"Testul a generat până în prezent peste 1.500 de resturi orbitale urmăribile și sute de mii de resturi orbitale mai mici care amenință acum interesele tuturor națiunilor."

Administratorul NASA, Bill Nelson, s-a declarat indignat de acest incident.

"Cu istoria sa îndelungată și istorică în domeniul zborurilor spațiale cu echipaj uman, este de neconceput ca Rusia să pună în pericol nu numai astronauții americani și partenerii internaționali de pe ISS, ci și pe propriii lor cosmonauți", precum și pe "taikonauții" chinezi de la bordul stației spațiale chineze, a declarat acesta într-un comunicat.

Agenția spațială rusă Roscosmos a minimalizat incidentul.

"Orbita obiectului, care a obligat echipajul de astăzi să se mute în nava spațială conform procedurilor standard, s-a îndepărtat de orbita ISS. Stația se află în zona verde", a transmis agenția pe Twitter.

Resturile provin de la Kosmos-1408, un satelit de spionaj lansat în 1982 care cântărea peste o tonă și își încetase activitatea cu mulți ani în urmă.

LeoLabs, o companie de urmărire a resturilor spațiale, a declarat că instalația sa radar din Noua Zeelandă a detectat mai multe obiecte în locul unde ar fi trebuit să se afle nava spațială.

Price a descris acțiunea Rusiei ca fiind "periculoasă și iresponsabilă" și a spus că aceasta demonstrează că "afirmațiile țării de a se opune înarmării spațiului sunt nesincere și ipocrite".

Și Ben Wallace, secretarul britanic al Apărării, a declarat că testul "arată un dispreț total față de securitatea, siguranța și durabilitatea spațiului". "Resturile rezultate în urma acestui test vor rămâne pe orbită, punând în pericol sateliții și zborurile spațiale umane pentru mulți ani de acum încolo", a adăugat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.