Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiuni în Partidul Laburist înaintea alegerii viitorului lider

www.standard.co.uk
Sadiq Khan

Partidul Laburist britanic a deschis luni procedura de alegere a viitorului lider al principalei formaţiuni de opoziţie, marcată după votul pro-Brexit din 23 iunie de o criză internă ce poate ameninţa însăşi existenţa acestui partid, înfiinţat în anul 1900, transmite AFP. După deschiderea votului prin corespondenţă luni, cei în jur de 640.000 de membri şi simpatizanţi laburişti au la dispoziţie o lună, până la data de 21 septembrie, pentru a-şi exprima opţiunile. Rezultatul va fi anunţat trei zile mai târziu, într-un congres extraordinar programat la Liverpool.

Jeremy Corbyn (67 de ani), ales triumfal la conducerea Partidului Laburist în septembrie 2015 cu 59,5% din sufragii, rămâne favorit la propria succesiune, în faţa deputatului galez Owen Smith, fost jurnalist BBC, în vârstă de 46 de ani. Corbyn, militant pacifist şi politician cu vechime din aripa de stânga a partidului, beneficiază de sprijinul sindicatelor şi al majorităţii militanţilor, al cărui număr a explodat, practic, sub mandatul său, atingând pragul de o jumătate de milion. Cu toate acestea, mai mult de trei sferturi din cei 230 de parlamentari laburişti îi sunt în continuare ostili. Imediat după votul pentru Brexit, 172 de deputaţi ai partidului au votat o moţiune de neîncredere împotriva lui Corbyn, acuzându-l că nu s-a implicat suficient în campania pentru rămânerea ţării în Uniunea Europeană.

Votul nu a fost însă constrângător, Jeremy Corbyn declarând atunci că nu intenţionează să demisioneze. Contracandidatul său, Owen Smith, mizează pe sprijinul primarului Londrei, Sadiq Khan, care a lansat un apel la înlăturarea actualului lider. 'Jeremy a dovedit că este incapabil să câştige încrederea şi respectul poporului britanic. Pur şi simplu nu mai putem continua astfel', a declarat el duminică în The Observer. Owen Smith a primit luni şi sprijinul liderului laburiştilor scoţieni, Kezia Dugdale, un gest care ilustrează o dată în plus fractura între Jeremy Corbyn şi aparatul de partid, şi care este imposibil de depăşit. 'Dacă va câştiga pentru a doua oară, nu văd altă variantă decât o sciziune a partidului', consideră Tim Bale, profesor de ştiinţe politice la Queen Mary University, în cotidianul Evening Standard, citat de AFP, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.