Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiuni între Rusia și Cehia: Moscova expulzează doi diplomaţi cehi după o măsură similară a Pragăi

Cristi Șelaru
Moscova Kremlin

Rusia a anunţat luni expulzarea a doi diplomaţi cehi, o măsură de "reciprocitate" după expulzarea la începutul lunii iunie a doi diplomaţi ruşi pe fondul răspândirii unui zvon fals despre un presupus proiect de otrăvire a unor politicieni cehi locali, potrivit AFP şi EFE.

Ministerul de Externe rus l-a convocat pe ambasadorul ceh la Moscova, Vitezslav Pivonka, pe care l-a notificat că "doi colaboratori ai Ambasadei Cehiei în Rusia sunt declaraţi persona non grata" şi trebuie să părăsească Rusia până miercuri seara, a indicat diplomaţia rusă într-un comunicat, potrivit agerpres.ro.

Citește și: FABULOS După ce ZECI de mascați din CINCI județe au descins la Murgeni, romii au decis să se impace la stabor

"În baza principiului reciprocităţii, precum şi a articolului 9 din Convenţia de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961, doi angajaţi ai Ambasadei cehe la Moscova au fost declaraţi persona non grata. Ei au ordin de a părăsi teritoriul Federaţiei Ruse împreună cu familiile lor înainte de sfârşitul zilei de 17 iunie", se menţionează în comunicatul MAE rus.

"Aceasta este o reacţie aşteptată şi reciprocă", a reacţionat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei cehe, Zuzana Stichova, potrivit căreia Praga consideră cazul "reglementat".

Praga a anunţat la 5 iunie expulzarea a doi diplomaţi ruşi, după ce stabilise că un angajat al ambasadei a răspândit pe lângă serviciile de informaţii cehe un zvon despre un proiect de otrăvire a unor politicieni cehi.

Citește și: Primul sondaj în București după Starea de urgență. PNL și PSD sunt umăr la umăr. Joc tare la Primăria Generală (CURS)

Acest zvon a fost relatat mai întâi de săptămânalul ceh Respekt, care afirma că proiectul de otrăvire ar fi fost o reacţie la demontarea statuii unui mareşal sovietic. Trei responsabili politici, între care primarul Pragăi, Zdenek Hrib, au fost plasaţi sub protecţie poliţienească.

În comunicatul său, diplomaţia rusă a evocat luni "acuzaţii absurde şi nefondate".

Acest caz arată că "degradarea relaţiilor cu Rusia a fost ridicată la rang de politică de stat" de către autorităţile cehe, acuză Moscova.

Cazul a complicat şi mai mult relaţiile deja delicate dintre Praga şi Moscova, angajate deja într-o luptă diplomatică în jurul demontării în aprilie a unei statui ridicate în memoria mareşalului sovietic Ivan Konev la Praga.

Citește și: VIDEO Un medic EXPLICĂ cum sunt OBLIGAȚI medicii să facă FALS în acte privind morții de coronavirus

Aflat în fruntea trupelor Armatei roşii care au eliberat Praga de nazişti în 1945, acesta este - pentru numeroşi cehi - şi un simbol al opresiunii sovietice.

Demontarea statuii sale a fost denunţată de Moscova, care a deschis chiar o anchetă pentru "profanarea publică a unor simboluri ale gloriei militare ruse". Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a cerut Pragăi să remită statuia Moscovei.

O altă sursă de tensiune a fost decizia de a redenumi piaţa din Praga unde este situată Ambasada Rusiei cu numele opozantului rus Boris Nemţov, asasinat în 2015.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.