Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiuni militare în Marea Egee. O fregată turcească a deschis focul în apele teritoriale elene

O navă de patrulare militară turcă a efectuat tiruri vineri dimineaţă în apele greceşti, în largul insulei Farmakonisi, în sud-estul Marii Egee, a indicat o sursă din cadrul Statului Major elen, calificând incidentul drept unul "serios", relatează AFP, conform agerpres.

Vasul de patrulare turc a părăsit zona după intervenţia fregatei elene Nikiforos, care a recurs la toate avertismentele obişnuite în astfel de cazuri, a precizat sursa menţionată.

Citeşte şi: Rusia va achita toate datoriile externe acumulate de URSS

"Este vorba de un incident serios, (...) diferit" de cele pe care Grecia le denunţă ca încălcări recurente din partea Turciei ale suveranităţii sale în Marea Egee, potrivit sursei citate.

Marina militară greacă a rămas vineri dimineaţă în stare "de supraveghere sporită" după incident.

Potrivit sursei elene, Turcia a emis joi seara un aviz de manevre în zonă, care a fost însă respins de Grecia, pentru că "viza o zonă în apele elene".

Pe fondul tensiunilor crescute între cele două ţări vecine, un incident a implicat la 29 ianuarie nave de război greceşti şi turceşti în Marea Egee, în apele elene, în apropierea unor insule greceşti revendicate de Ankara.

În pofida normalizării declanşate la sfârşitul anilor 1990 şi a cooperării bilaterale privind limitarea fluxului de migranţi în Marea Egee, relaţiile greco-turce sunt marcate de tensiuni, alimentate de absenţa reglementării în ceea ce priveşte diferite dispute bilaterale referitoare la suveranitatea asupra unor insule în Marea Egee şi în lipsa unor soluţii privind Ciprul de Nord.

Relaţiile dintre cele două state s-au înrăutăţit şi mai mult la începutul lunii februarie, după refuzul Curţii Supreme a Greciei de a extrăda opt militari turci acuzaţi de Ankara de implicare în puciul eşuat la 15 iulie 2016.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.