Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiunile CRESC în Coreea. Japonia intră în jocul războiului

AsiaNews
soldati niponi

Japonia se pregăteşte să trimită soldaţi în Peninsula Coreea în scopul de a-şi proteja cetăţenii în situaţii de criza care ar necesita evacuarea, a declarat marţi titulara de la Apărare, Tomomi Inada, citată de agenţia de presă Jiji şi canalul de televiziune NHK, potrivit France Presse, conform agerpres.

"Dacă apare în Peninsula Coreea situaţia ca rezidenţii japonezi şi alţii să fie evacuaţi şi aceştia nu pot să plece prin propriile lor mijloace", Tokyo se pregăteşte să mobilizeze forţe militare, a declarat Tomomi Inada în faţa parlamentului.

Trump a fost FORŢAT să îşi schimbe retorica faţă de Rusia. Serviciile secrete dictează noul ton

Aceste propuneri intervin într-un moment în care Coreea de Nord ameninţă să efectueze tiruri cu rachete "în fiecare săptămână" şi există temerea că regimul comunist va proceda la un şaselea test nuclear.

Dar o astfel de iniţiativă riscă să provoace indignare profundă în Coreea de Sud, unde amintirea ocupaţiei coloniale brutale a Japoniei între 1910 şi 1945 este încă vie.

Titulara de la Apărare, o naţionalistă care pledează pentru un rol mai vast al armatei japoneze, a indicat că Japonia este pregătită să mobilizeze trupe dacă japonezii vor trebui evacuaţi, afirmând că legislaţia niponă prevede o astfel de posibilitate, cu condiţia să se obţină consimţământul ţării în cauză.

Erdogan are deja probleme. Referedumul ar fi fost FRAUDAT

Constituţia japoneză, impusă de SUA după cel de-al Doilea Război Mondial, limitează la autoapărare rolul armatei nipone. Premierul Shinzo Abe militează în favoarea lărgirii prerogativelor forţelor nipone şi au fost votate unele legi în septembrie 2015 pentru a permite soldaţilor niponi, pentru prima oară după al Doilea Război Mondial, să lupte în afara arhipelagului, în condiţii specifice.

Vicepreşedintele american Mike Pence a sosit marţi în Japonia în cadrul unui turneu asiatic, care a cuprins anterior şi Coreea de Sud. El a reiterat angajamentul SUA pentru securitatea Japoniei, conform alianţei militare dintre cele două ţări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.