Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiunile escaladează pe piața auto - Renault a solicitat o întâlnire de URGENȚĂ a tuturor acţionarilor Nissan

youtube.com
renault nissan

Renault a solicitat o întâlnire a tuturor acţionarilor Nissan, părând să escaladeze tensiunile cu principalul său partener japonez, in urma scandalului provocat de arestarea preşedintelui şi directorului general Carlos Ghosn, a declarat o sursă apropiată companiei, citată de Reuters, conform news.ro.

Thierry Bollore, directorul general adjunct al grupului francez, a exprimat cererea într-o scrisoare către Nissan din 14 decembrie, a declarat sursa duminică, confirmând un raport în Wall Street Journal.
"Solicităm respectuos consiliului de administraţie să ia în considerare convocarea unei adunări generale extraordinare a acţionarilor Nissan, cât mai curând posibil", a scris Bollore în scrisoare.
Un purtător de cuvânt al Renault a refuzat să comenteze.
Arestarea lui Ghosn în Japonia, pentru presupuse delicte financiare, a agitat alianţa Renault-Nissan-Mitsubishi, iar CEO-ul Nissan Hiroto Saikawa a cerut schimbări pentru a slăbi controlul Renault.
Renault deţine 43,4% din Nissan, a cărei participaţii de 15% la grupul francez nu posedă drepturi de vot.

SONDAJ CURS - Tendința de scădere a președintelui Iohannis continuă. Tăriceanu și Dragnea în scădere de viteză, Cioloș în creștere

Nissan, la rândul său, deţine o participaţie de control la Mitsubishi, de 34%.
Apelul pentru o întâlnire a acţionarilor va fi probabil văzut ca o încercare de manifestare a forţei de către conducerea interimară a Renault, condusă de Bollore şi Mouna Sepehri, director de personal, care conduce, de asemenea, departamentul juridic şi de comunicare.

Scrisoarea nu face nicio menţiune pentru eventuala schimbare a unor membri ai consiliului de administraţie al Nissan, dar scopul reuniunii este vag, spunând doar că ar permite "dezvăluirea şi discutarea corespunzătoare a guvernanţei şi a altor chestiuni".

Tudorel Toader, declarații de ULTIMĂ ORĂ despre OUG pe codurile penale: 'Nu vom propune două Ordonanțe de Urgență, ci una singură, cu două puncte'

Acesta a adăugat că punerea sub acuzare a companiei Nissan "creează riscuri semnificative pentru Renault, cel mai mare acţionar al Nissan, şi pentru stabilitatea alianţei noastre industriale".

La o reuniune a consiliului de administraţie al Renault din 13 decembrie, directorii au fost informaţi despre investigaţia efectuată de Nissan care a condus la arestarea lui Ghosn. Acesta a fost acuzat alături de Nissan, săptămâna trecută, pentru nedeclararea unor venituri de 43 de milioane de dolari primite de Ghosn. Acesta  şi presupusul complice Greg Kelly rămân în custodie.

În timp ce Nissan l-a demis pe Ghosn  din funcţia de preşedinte la câteva zile după arestare, consiliul de administraţie al Renault şi-a reiterat decizia anterioară de a-l păstra în funcţie. Directorii Renault nu au încă acces la rezultatele investigaţiei Nissan.

Cererea lui Bollore pentru o întâlnire a acţionarilor Nissan a fost o "decizie de conducere" care nu a fostpropusă la şedinţa de consiliu din ziua precedentă, a declarat sursa, adăugând că a fost discutată ulterior cu "toţi directorii".

Directorul Renault Philippe Lagayette este preşedinte interimar. Guvernul francez, cel mai mare acţionar al Renault, îl sprijină pe directorul general Jean-Dominique Senard ca înlocuitor al lui Ghosn în funcia de preşedinte, a relatat publicaţia Le Figaro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.