Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiunile escaladează! Se vorbește despre ruperea coaliției: 'Nu e exclus' / Calculele invocate

pn psd pnl

Manifestările „de forță” pe care le „vizează PSD” ar putea să genereze o masă critică destul de serioasă în cadrul PNL, cu consecințe asupra unei posibile colaborări viitoare și cu posibilitatea reorientării PNL-ului, transmite liderul senatorilor liberali, Daniel Fenechiu.

Fenechiu precizează că personal nu-și dorește ruperea coaliției, în contextul în care cele două partide nu se înțeleg în privința comasării alegerilor și desemnării unui candidat comun la Președinție. ”PNL nu tranzacționează posibilitatea de a avea un candidat la alegerile prezidențiale”, transmite Fenechiu la RFI  România.

Daniel Fenechiu spune în contextul tensiunilor dintre PNL și PSD pe tema comasării alegerilor că ”maniera în care se rezolvă problema, dacă va fi sau nu comasare, eu cred că va avea o implicație majoră asupra evoluției viitoarelor raporturi dintre PNL și PSD, în sensul că o condiționare a desemnării unui candidat comun, manifestările de forță pe care le vizează PSD-ul ar putea să genereze o masă critică destul de serioasă în cadrul PNL, cu consecințe asupra unei posibile colaborări viitoare și cu posibilitatea reorientării PNL-ului”.

Întrebat dacă asta ar însemna ruperea coaliției PNL-PSD, senatorul liberal a răspuns:

”Nu este exclusă. Nu sunt printre cei care cred că coaliția ar trebui ruptă, pentru că în momentul când ne-am dorit stabilitate, e normal să asigurăm stabilitatea, însă pe de altă parte, eu cred că trebuie să ne dorim și noi și ei stabilitatea”.

Fenechiu a fost întrebat dacă cele două partide nu fac o comasare reprezintă un motiv destul de serios pentru a rupe coaliția. „Eu cred că nu, doar faptul că nu facem comasarea, pentru că noi am pus pe masă niște propuneri, cu un set de argumente. Nu e obligatoriu să ne înțelegem, însă este neplăcut ca ideea comasării să fie agreată, vehiculată de ei, pentru că au susținut-o, inclusiv public, au spus că sunt de acord și așa mai departe, după care să pice, pe motiv că nu suntem de acord să susținem candidatul lor. Adică hai să ne înțelegem, comasarea ar fi bună pentru români sau ar fi bună ca PSD-ul să aibă președintele României? Să stabilim (...). PNL nu tranzacționează posibilitatea de a avea un candidat la alegerile prezidențiale. În ciuda tuturor informațiilor și remarcilor răutăcioase, eu vă spun că eu cred că PNL-ul va da președintele României.”

Ce spune PNL

Liderul Partidului Național Liberal, Nicolae Ciucă, a spus, marţi, despre subiectul comasării alegerilor, că el crede că orice prelungire a discuţiilor dincolo de ziua de vineri este inoportună şi nu mai are niciun fel de rost discuțiile. „Ocupăm spaţiul public cu un subiect care se rostogoleşte şi aşa de prea mult timp”, a încheiat Ciucă.

Preşedintele PNL a fost întrebat la Senat cât timp mai are coaliţia să ia o decizie în privinţa comasării alegerilor şi dacă vor exista şi alte întâlniri, după cea de vineri. ”Eu cred că orice prelungire dincolo de ziua de vineri este inoportună şi nu mai are niciun fel de rost să mai discutăm, pentru că pe de o parte ocupăm spaţiul public cu un subiect care se rostogoleşte şi aşa de prea mult timp şi până la urmă trebuie să vedem care sunt şi celelalte probleme care trebuie rezolvate”, a spus Ciucă, relatează News.ro.

Liderul liberal a menţionat că în istoria alegerilor, partidele mainstream din România nu au putut să nu aibă propriul candidat la alegerile prezidenţiale. ”Consider că este absolut normal, pentru ca cetăţenii să poată să vină la vot, nu pe ceva dinainte stabilit ci să lăsăm electoratul să decidă”, a spus Ciucă. Întrebat despre şedinţa PNL de astăzi, Nicolae Ciucă a precizat că nu există pe ordinea de zi de astăzi subiectul comasării alegerilor, ci doar măsuri organizatorice interne. ”Neîncheindu-se negocierile, există o profilare pentru ordinea de zi a Consiliului şi atunci poate exista o astfel de decizie”, a spus Ciucă. Preşedintele PNL a spus că în coaliţie conveniseră să ia o decizie şi neluându-se, s-a amânat”. ”Acesta este procesul de negociere şi trebuie să mergem cu el până la capăt şi să anunţăm decizia finală”, a afirmat Ciucă. Despre posibile tensiuni în coaliţie, pe această temă, Ciucă a răspuns: ”Eu consider că suntem oameni responsabili. (..) Ne asumăm fiecare să urmăm cursul în această jumătate de an electorală, ca atare mai abitir este nevoie de stabilitatea coaliţiei şi de derularea programului de guvernare”.

Ce spune Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, marţi, că discuţiile în coaliţie nu s-au blocat, fiind luate mai multe decizii în ultima întâlnire, dar nu s-a ajuns la un consens privind comasarea alegerilor din cauza ”specificului fiecăruia”. În plus, premierul afirmă că s-ar putea ca suprapunerea mai multor alegeri mai mult să încurce decât să ajute, însă AEP face o analiză în acest moment.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.