Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiunile explodează între Turcia și Siria: armata turcă a pornit invazia

ANADOLU Agency
Turcia Sirian Afrin

Turcia a anunţat că trupele sale terestre au pătruns în regiunea Afrin din nordul Siriei, ca parte a operaţiunii începute de oficialii de la Ankara pentru eliminarea luptătorilor kurzi din zona apropiată de graniţa dintre cele două state, a anunţat prim-ministrul turc, Binali Yildirim, informează BBC.

Citește și: RĂSTURNARE DE SITUAŢIE Reacţia Elenei Udrea după ce s-a zvonit că ar fi însărcinată

Yildirim a spus că scopul este de a stabili o „zonă sigură” pe o suprafaţă de 30 de kilometri pe teritoriul Siriei.

Turcia a început operaţiunea împotriva miliţiei kurde YPG sâmbătă, cu atacuri aeriene în regiunea Afrin.

Această operaţiune a Turciei riscă creşterea tensiunilor cu Statele Unite ale Americii, care a sprijinit YPG în lupta împotriva jihadiştilor din gruparea teroristă Stat Islamic.

Unităţile pentru Protecţia Poporului (YPG) au negat că trupele turce au pătruns în Afrin, transmiţând că le-au respins atacurile şi le-au forţat să se retragă.

Potrivit armatei turce, aceasta a distrus 153 de ţinte care aparţineau militanţilor kurzi, în timp ce rachete kurde au lovit în timpul nopţii oraşul Kilis aflat la graniţă.

YPG fac parte dintr-o alianţă susţinută de SUA cu mai mulţi militanţi etnici arabi numiţi Forţele Democratice Siriene (FDS). FDS au transmis că dacă sunt atacate nu au altă şansă decât să se apere.

Sâmbătă, Turcia a anunţat că o operaţiune aeriană şi la sol, numită „Olive Branch”, a fost lansată la ora 14.00 GMT, având ca ţine YPG şi jihadişti din gruparea Stat Islamic. Operaţiunea va fi condusă „cu respect pentru integritatea teritorială a Siriei”, a menţionat anunţul Turciei.

Rebelii pro-Turcia, cunoscuţi drept Free Syrian Army, au început, de asemenea, să se deplaseze în zonă, potrivit agenţiei de presă Anadolu.

YPG a anunţat că în atacurile Turciei au fost ucişi cel puţin 6 civili şi 3 soldaţi şi au fost răniţi alţi 13 civili.

Ankara a transmis, de asemenea, că au fost victime, dar că acestea au fost numai din rândul militanţilor kurzi.

Prim-ministrul Yildirim a fost citat de media turcă spunând că forţele terestre s-au alăturat operaţiunii pătrunzând duminică dimineaţă pe teritoriul controlat de YPG. Acesta nu a oferit detalii despre zona de securitate de 30 de kilometri pe care trupele vor să o stabilească.

Armata Turciei a bombardat regiunea încă de joi, într-un atac care ar fi răspuns la un atac lansat din regiunea Afrin.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a promis să atace Afrin şi apoi Manbij, oraş aflat în apropiere, de unde YPG nu s-au retras. Preşedintele Turciei i-a numit pe membrii YPG „terorişti care încearcă să ne invadeze ţara”.

Însă, riscurile sunt mari – ofensiva va duce la deteriorarea relaţiei Turciei cu SUA, care sprijină miliţia kurdă împotriva grupării Stat Islamic – sprijin criticat de Ankara. Rusia, care are trupe în acea zonă, a cerut reţinerea atacurilor, iar un membru al parlamentului din Moscova a spus că subiectul va fi discutat la ONU.

Regimul sirian a avertizat că această ofensivă va fi percepută drept o încălcare a suveranităţii Siriei. Aproximativ o jumătate de milion de oameni au fost ucişi în războiul sirian. Cu acest nou front, pericolul este ca acest număr să crească.

Deşi SUA consideră că YPG a jucat un rol cheie în lupta împotriva grupării Stat Islamic în Siria, Turcia crede că Unităţile pentru Protecţia Poporului au legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan.

Planurile militare ale Turciei par că au fost accelerate de anunţul SUA potrivit căruia va oferi sprijin alianţei cu  Forţele Democratice Siriene (FDS) pentru a construi „o forţă de securitate vamală” pentru a preveni întoarcerea teroriştilor din gruparea Stat Islamic. YPG şi FDS au negat că ar avea legături cu terorişti. Însă, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a numit această forţă „o armată teroristă”.

Oficiali ai armatei şi ai serviciilor de informaţii din Turcia au încercat să obţină acordul Rusiei pentru pătrunderea unor avioane turce în spaţiul aerian controlat de Rusia deasupra regiunii Afrin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.