Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Teodor Meleșcanu: Adevăratele bătălii se poartă pe 'minţile oamenilor'

inquamphotos.com / Octav Ganea
teodor melescanu

Ministrul demisionar al Externelor, Teodor Meleşcanu, este de părere că în ziua de astăzi adevăratele bătălii se poartă pe "minţile oamenilor'' şi mai puţin cu armele, libertatea presei fiind pentru România, dincolo de un mare avantaj, şi un factor de vulnerabilitate. 

Ministrul de Externe a participat vineri, la Cluj-Napoca, la a cincea ediţie a Forumului de Diplomaţie Publică, care a fost organizat în acest an la Universitatea "Babeş-Bolyai" şi a subliniat în discursul său importanţa pe care o are comunicarea strategică în condiţiile în care mediul public este bombardat de informaţii a căror veridicitate trebuie verificată de fiecare dată.

ULTIMA ORĂ - Se ştiu primii miniştri din viitorul Guvern

''Diplomaţia publică este un produs al societăţilor democratice, deschise, unde se pot folosi astfel de instrumente, şi o parte din timp ne-am legănat cu ideea că această posibilitate pe care o are România ca o ţară democratică, deschisă, să fie un teren mai fertil pentru diplomaţia publică. Nu am apucat să încetăţenim aceste modalităţi de lucru pentru că ne-am trezit cu teme cum ar fi războiul hibrid în care libertatea presei de la noi, din păcate, este, într-adevăr, un mare avantaj, dar reprezintă şi o mare vulnerabilitate. De aceea, comunicarea strategică devine din ce în ce mai importantă. Este evident că noi, în România, nu putem să determinăm presa să spună ceea ce vrem noi, în timp ce în alte societăţi autoritare presa este unul dintre principalele instrumente care promovează veşti false, idei, şi care sunt o parte a ceea ce se întâmplă în lumea de astăzi cadrul războiului hibrid. La ora actuală, principala problemă nu sunt armele, armamentele, bătălia adevărată acum este de a câştiga minţile oamenilor", a spus Meleşcanu, potrivit agerpres.ro.

CONCESIA anului: Cu cine sunt GATA să discute liberalii 'ca să treacă puntea'


Ministrul a mai precizat că România se pregăteşte în perioada următoare de câteva mari proiecte, precum Centenarul Marii Uniri, preluarea preşedinţiei Consiliului UE, sau candidatura de admitere în Consiliul de Securitate ca stat membru nepermanent. 

"Ele nu pot fi realizate dacă ne limităm strict la elementele diplomaţiei tradiţionale, avem nevoie de diplomaţie publică, de comunicare strategică, de rezilienţă. Pe noi ne aşteaptă evenimente foarte importante, va fi nevoie să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a promova aceste evenimente şi a ne adapta la ceea ce se întâmplă", a mai spus Teodor Meleşcanu. 

În cursul zilei de vineri a avut loc a V-a ediţie a Forumului de Diplomaţie Publică, cu tema ''Imaginea României pe plan extern. De la probleme la soluţii pe termen lung", organizat de Centrul pentru Studii Internaţionale, din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării a "Universităţii Babeş-Bolyai", în parteneriat cu Centrul pentru Studiul Democraţiei şi Centrul pentru Diplomaţie Publică.

Conferinţa a reunit reprezentanţi ai principalelor instituţii ale statului cu atribuţii de politică externă, diplomaţi şi experţi internaţionali din domeniul diplomaţiei publice, precum şi actori relevanţi din sectorul de afaceri, comunitatea academică, societatea civilă sau mass-media.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.