DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Teodor Meleșcanu și Ana Birchall au fost băgați în ședință ambasadorii țărilor UE la București

Inquam Photos / Octav Ganea
rezist protest miting

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, şi ministrul delegat pentru afaceri europene, Ana Birchall, au participat astăzi, 20 februarie, la un dejun de lucru cu ambasadorii statelor membre UE acreditaţi la Bucureşti. Reuniunea a fost găzduită de Ambasada Olandei la Bucureşti, în numele Preşedinţiei malteze a Consiliului UE. La reuniune a participat şi ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Malta acreditat în România, cu reşedinţa la La Valletta.

Prima reuniune a conducerii Ministerului Afacerilor Externe cu ambasadorii statelor membre UE acreditaţi la Bucureşti, după instalarea noului guvern, a prilejuit un schimb de opinii asupra ultimelor evoluţii şi dezbateri pe teme de actualitate aflate pe agenda europeană şi internaţională.

Citește și: Bill Gates lansează un avertisment FĂRĂ PRECEDENT: Vor muri zeci de milioane de oameni / VIDEO

În intervenţia sa, ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, s-a referit la aspecte privind relaţia transatlantică, securitatea şi Strategia Globală a UE, Vecinătatea UE, R. Moldova, Ucraina, relațiile cu Federaţia Rusă, evoluţiile din Orientul Mijlociu.

Ministrul de externe a subliniat că România rămâne un aliat de încredere al SUA și o ancoră a parteneriatului transatlantic. În viziunea României, legăturile transatlantice sunt fundamentale pentru Europa și pentru SUA în aceeași măsură.

Citește și: ȘOC, ȘOC, ȘOC O profesoară și-a DECAPITAT iubitul, cu fierăstrăul, în timp ce făceau SEX / FOTO

Ministrul Teodor Meleșcanu a subliniat susținerea de către România a consolidării rolului UE în ceea ce privește securitatea și apărarea, inclusiv prin avansarea procesului de implementare a documentelor relevante adoptate în domeniu, în cursul anului trecut. A pledat pentru coerență și evitarea unor procese paralele, între dezvoltarea rolului Uniunii în domeniul securității și apărării și rolul NATO. S-a referit la importanța implementării cu succes a Strategiei Globale pentru Politica Externă și de Securitate a UE și a evidențiat că MAE român își va aduce contribuția la reflecția în curs la nivelul UE, pe subiectele care vizează problematica securității europene.

Ministrul afacerilor externe a prezentat abordările României în raport cu statele din Vecinătatea Estică și a evidențiat interesul crescut, de natură strategică, pe această dimensiune. Referitor la R. Moldova, ministrul de externe a accentuat progresele înregistrate până în prezent și a făcut apel la statele membre ale UE, prin ambasadorii prezenți, să mențină sprijinul pentru procesul de reforme și pentru aprofundarea cooperării dintre UE și R. Moldova.

Citește și: Hugh Jackman are CANCER: Ce imagine a postat după o nouă terapie / FOTO

Ministrul Meleșcanu a subliniat principiile constante ale raportării României la Federația Rusă, cu trimitere la evoluțiile de securitate din Vecinătatea Estică și regiunea Mării Negre, precum și în lumina deciziilor în domeniu adoptate la nivelul UE și NATO.

În ceea ce privește aspectele regionale, a arătat că prioritare pentru România sunt menținerea stabilității și securității, precum și ancorarea definitivă a statelor din regiune în structurile europene. De asemenea, a evidențiat importanța formulelor de cooperare din perspectiva realizării interconectivității regionale, în special în domeniul energiei, transporturilor și infrastructurii.

Citește și: INCREDIBIL Ce a făcut o femeie în autobuz după ce s-a DEZBRĂCAT / VIDEO

A abordat și cele mai recente evoluții din Orientul Mijlociu, cu accent pe situația din Siria și Irak, și a analizat implicațiile diferite ale acestora, inclusiv din punct de vedere al eforturilor în vederea combaterii terorismului.

Ministrul delegat pentru afaceri europene, Ana Birchall, a abordat o serie de aspecte aflate în dezbaterea curentă la nivelul Uniunii Europene și de relevanță deosebită pentru România, respectiv viitorul Uniunii, implicațiile procesului Brexit, securitatea internă a UE, cu accent pe funcţionarea spaţiului Schengen, gestionarea migraţiei, viitorul Cadru Financiar Multianual post 2020.

Citește și: Angelina Jolie și-a luat copiii și s-a întâlnit cu regele Cambodgiei / VIDEO

În acest context, ministrul delegat a vorbit despre prioritățile Executivului în domeniul afacerilor europene, accentuând importanța realizării obiectivului unei Președinții de succes a Consiliului UE în primul semestru al anului 2019 și evidențiind principalele demersuri în procesul de pregătire avute în vedere pentru perioada următoare. “Guvernul a confirmat de fiecare dată atașamentul pro-european și angajamentul nostru ferm de a contribui la consolidarea proiectului european, subliniind importanța acordată unității, dimensiunii incluzive și coeziunii, dar și respectării depline a principiilor și valorilor fundamentale ale UE. Uniunea Europeană rămâne un proiect indispensabil, iar provocările fără precedent cu care se confruntă aceasta necesită o capacitate sporită de a obține rezultate concrete”, a precizat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall.

Citește și: Ilie Năstase și Nadia Comăneci au dat un premiu special echipei refugiaților în cadrul premiilor Laureus

În privinţa gestionării migraţiei, ministrul delegat a reiterat poziţia României de susţinere a cooperării în vederea unui răspuns comun în plan UE şi de intensificare a dialogului cu statele de origine şi de tranzit pentru abordarea cauzelor profunde ale fenomenului. În acest sens, a evidenţiat contribuţia consistentă a României la realizarea acestor obiective, ţara noastră fiind un contributor robust la eforturile de securizare a frontierei Uniunii Europene, aspect relevant şi din perspectiva obiectivului de aderare la spaţiul Schengen.

Ministrul delegat pentru afaceri europene a evidenţiat importanţa negocierilor privind viitorul Cadru Financiar Multianual, inclusiv din perspectiva mandatului Preşedinţiei române a Consiliului UE şi a accentuat importanţa acestuia pentru îndeplinirea obiectivelor de convergenţă şi creştere, ca bază pentru avansarea ansamblului politicilor UE.

Citește și: REVOLUȚIE ȘTIINȚIFICĂ A fost descoperit un nou continent

În ceea ce priveşte Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), a prezentat progresele substanţiale ale României în domeniul MCV, reconfirmate de raportul Comisiei Europene din 25 ianuarie a.c., şi a reiterat disponibilitatea de dialog şi cooperare a autorităţilor române în vederea realizării obiectivului de finalizare a exercițiului, precum şi angajamentul ferm al Guvernului faţă de statul de drept şi lupta împotriva corupţiei.

Cu această ocazie, ministrul delegat a informat corpul diplomatic cu privire la progresele realizate in procesul de pregătire a viitoarei Președinții a Consiliului Uniunii Europene, pe care România o va exercita în primul semestru al anului 2019.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.