Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Teodor Meleșcanu, la New York: 'Organizaţia Naţiunilor Unite joacă cel mai important rol în lupta împotriva schimbărilor climatice'

teodor melescanu

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a participat, joi, la reuniunea la nivel înalt privind clima şi dezvoltarea durabilă pentru toţi, organizată de preşedintele Adunării Generale a ONU, Maria Fernanda Espinosa Garces, informează un comunicat al MAE, potrivit agerpres.ro.

Şeful diplomaţiei române a subliniat, în discursul său, că Organizaţia Naţiunilor Unite joacă cel mai important rol în lupta împotriva schimbărilor climatice şi promovarea protecţiei climei la nivel global pentru generaţiile actuale şi viitoare.

Citește și: Ministrul Educației vine cu o propunere fără precedent! Ecaterina Andronescu dorește schimbări majore pentru examenul de Bacalaureat

"Ne aflăm într-un moment crucial pentru sănătatea şi supravieţuirea planetei", a arătat el, amintind Raportul special privind încălzirea globală 1.5 grade C al Panelului pentru Schimbări Climatice.

Potrivit ministrului de Externe, atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, Acordul de la Paris privind schimbările climatice şi obiectivele acordurilor multilaterale de mediu implică "un management durabil al resurselor naturale şi evoluţia la economie circulară".

Citește și: Cristina Țopescu se implică în scandalul momentului! Reacția acesteia după ieșirea lui Chirilă:’Suntem oameni, nu sfinţi’

"Schimbările climatice sunt mai prezente ca niciodată şi au devenit o problemă de interes naţional şi de securitate naţională, fie că este vorba de ţări mici sau mari, bogate sau sărace, insule sau fără ieşire la mare. Cu toţii trebuie să ne angajăm în această luptă", a transmis şeful diplomaţiei române.

Salutând Summitul ONU 2019 privind clima care va avea loc la New York în luna septembrie, Meleşcanu a evidenţiat angajamentul ferm al României faţă de cadrul internaţional legal dezvoltat de Naţiunile Unite - Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, Acordul de la Paris şi Convenţia Cadru a ONU privind Schimbările Climatice (UNFCCC) - care pun schimbările climatice pe primele locuri ale agendei organizaţiei.

Citește și: Toți românii sunt vizați! Prețul gazului va fi modificat- Decizia luată de Guvern

Printre eforturile României de susţinere a luptei împotriva schimbărilor climatice, Teodor Meleşcanu a menţionat şi conferinţa "Building resilience to natural disasters" organizată de Preşedinţia română a Consiliului UE la Bucureşti, la 12 martie.

Ministrul român al Afacerilor Externe a mai avut joi o serie de întrevederi bilaterale în marja participării la reuniunile la nivel înalt de la sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite.

El s-a întâlnit cu prim-ministrul din Dominica, Roosevelt Skerrit, cu care a trecut în revistă obiectivele de politică externă ale României, subliniind importanţa continuităţii angajamentului asumat de ţara noastră în domeniile pace, justiţie şi dezvoltare, cu accent pe sinergia dintre consolidarea păcii şi schimbările climatice, precum şi impactul acestora în contextul securităţii internaţionale.

Ministrul Teodor Meleşcanu a reiterat sprijinul României în identificarea de proiecte de dezvoltare durabilă pentru Dominica, inclusiv din perspectiva oportunităţilor oferite de exercitarea de către România a Preşedinţiei Consiliului UE, în primul semestru al acestui an.

Citește și: Vești bune! Mii de angajați vor avea parte de încă o zi liberă- Când se va întâmpla asta

Ambele părţi au salutat dinamizarea dialogului bilateral din ultima perioadă şi au exprimat voinţa de a intensifica cooperarea dintre cele două state în domeniile culturii şi educaţiei, rezilienţa la dezastre şi consolidarea păcii.

Ministrul a participat şi la recepţia oferită de Chrystia Freeland, ministrul de Externe al Canadei, pentru inaugurarea noului sediu al Misiunii Permanente a acestei ţări la ONU. Meleşcanu şi Freeland au avut o discuţie, principalele teme abordate fiind participarea în operaţiuni de menţinere a păcii, cooperarea bilaterală şi relaţiile UE - Canada în contextul Preşedinţiei României la Consiliul UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.