DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Teodor Meleşcanu şi Mihai Fifor, la Bruxelles, la ceremonia semnării notificării privind participarea la PESCO

teodor melescanu

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, şi ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, au participat, luni, la ceremonia semnării notificării privind participarea la Cooperarea Structurată Permanentă (PESCO), alături de omologi din statele membre ale Uniunii Europene, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) transmis Agerpres.

Evenimentul a avut loc în marja reuniunii Consiliului Afaceri Externe desfăşurate la Bruxelles. Cu această ocazie, ministrul Teodor Meleşcanu a exprimat aprecierea pentru progresul obţinut până în acest moment în procesul de consolidare a dimensiunii de securitate şi apărare a UE, lansarea PESCO "semnificând începutul unor dezvoltări pe care România le doreşte a fi cât mai cuprinzătoare la nivelul statelor membre", arată sursa citată. Ministrul de Externe a subliniat importanţa principiilor transparenţei şi solidarităţii, precum şi a unei abordări echilibrate, care să asigure dezvoltarea capabilităţilor de apărare necesare pentru a răspunde preocupărilor de securitate ale tuturor statelor membre.

Oficialul român a arătat cu acest prilej că "asigurarea complementarităţii cu NATO este esenţială" şi că "PESCO ar trebui să contribuie, de asemenea, la consolidarea cooperării UE-NATO în domenii diverse, cum este cel al dezvoltării capabilităţilor". "Obiectivul trebuie să fie nu numai evitarea duplicărilor, dar şi îmbunătăţirea sinergiilor şi armonizarea priorităţilor UE-NATO", a mai spus Meleşcanu.

Etapa semnării Notificării PESCO se înscrie în seria deciziilor de implementare a obiectivelor Strategiei Globale a UE pentru Politică Externă şi Securitate Comună, proces în care România s-a implicat activ. Participarea ţării noastre la PESCO a fost aprobată prin decizia Consiliului Suprem de Apărare a Ţării din 17 octombrie 2017. PESCO reprezintă unul dintre instrumentele care oferă posibilitatea dezvoltării unor formule de cooperare intensificată, în formate flexibile de participare a statelor membre UE, având ca obiectiv îndeplinirea unor obiective mai ambiţioase în domeniul apărării. Astfel, se oferă oportunitatea ca statele membre UE care îndeplinesc criterii avansate în domeniul capabilităţilor militare şi doresc asumarea unor angajamente suplimentare să realizeze între ele o cooperare structurată.

PESCO este instituit de Tratatul de la Lisabona de modificare a Tratatului privind Uniunea Europeană şi a Tratatului de instituire a Comunităţii Europene, semnat în 2007 şi intrat în vigoare în anul 2009.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.