Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Teodorovici, despre sistemul de Sănătate: 'Eu am o serie de provocări, vreo patru-cinci; prima este legată de finanţare'

Atlantic Council
eugen teodorovici

Sistemul de Sănătate se confruntă cu o serie de provocări, precum finanţarea, exodul cadrelor medicale, managementul eficient în spitale şi educaţia şi integritatea personalului, a declarat marţi, la prima ediţie a Forumului Naţional al Spitalelor, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.

"Eu am o serie de provocări, vreo patru-cinci. Prima este legată de finanţare şi o spun încă o dată.(...) N-am avut astfel de discuţii în care să spun nu, dar cerinţa fără limită, fără să ne uităm la ce avem deja şi cum cheltuim ce avem deja, asta nu pot să o fac, pentru că totuşi vin din zona de finanţe, sunt obligat prin lege să fiu mai atent la modul în care banii se cheltuie. Dacă facem acum o analiză în întreaga ţară, în toate unităţile medicale, găsim foarte multe echipamente care nu sunt folosite", a spus Teodorovici.

El a menţionat că o a doua provocare este exodul cadrelor medicale şi a subliniat că în 2019 numărul de solicitări de documente pentru lucra în străinătate este mult mai mic, semnalând că nu salarizarea este principalul motiv pentru care personalul medical decide să plece din ţară, ci mediul în care trăieşte.

"În 2016-2017 numărul cadrelor medicale care au părăsit ţara a ajuns la 10.000. Apoi s-a redus treptat, în 2018 au mai plecat 1.300 de asistente şi 3.000 de medici. În 2019 avem un număr mult mai mic de solicitări de eliberare a documentelor necesare pentru a lucra în străinătate, aproximativ 500. Deci, iată că acest exod s-a oprit. Presupun că şi salarizarea care a crescut substanţial a fost unul dintre motive. Însă ştim cu toţii că nu salarizarea în principal reprezintă elementul pentru care românii în general, sau personalul medical în special, decid să plece din ţară. Este vorba despre mediul în care trăieşti, în care te loveşti de tot, de la servicii publice, sănătate, educaţie, infrastructură, cum mergi cu maşina în trafic. Exodul s-a redus, dar personalul este insuficient", a afirmat şeful de la Finanţe.

Acesta a adăugat că se îndoieşte că medicii care au plecat pot fi aduşi înapoi, deoarece au alte condiţii de viaţă, "alt tratament, alt respect, exact ce poate în Romania lipseşte faţă de personalul medical".

"De adus înapoi mă îndoiesc că putem aduce înapoi medicii care au plecat. Clar oamenii au altă condiţie de viaţă, alt tratament, alt respect, exact ce poate în Romania lipseşte faţă de personalul medical. Respectul faţă de oamenii care îi tratează. S-ar mai întâlni sincope, totuşi sunt oameni care salvează viaţa. Ar fi fost ideal să tratăm cu respect personalul medical. Dar asta probabil că vine cu anii. E adevărat că 20 nu au fost suficienţi", a punctat Teodorovici.

Ministrul a mai spus că o altă provocare este legată de managementul eficient în spitale, unde există o problemă de organizare şi eficienţă a modului în care se cheltuie fondurile alocate.

"Nu înseamnă că, dacă am alocat ca şi bani cât a solicitat doamna ministru (Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii n.r.), nu mă interesează, că mă bucur ca ministru de Finanţe (...) de o abordare contabilă, adică să mă bucur că banii nu s-au cheltuit în sistem (...) Eu mă uit în etapa a doua, ca ministru de Finanţe (...) adică prefer să aloc o sumă pe zona de prevenţie pentru a salva poate zeci, sute de milioane de euro peste câţiva ani. Această abordare este înţeleasă şi acceptată la Ministerul de Finanţe şi în Guvern, în ansamblul său", a precizat Eugen Teodorovici.

Potrivit acestuia, a patra provocare este cea legată de educaţie şi de integritatea personalului din spitale, din păcate întâlnindu-se încă "situaţii care nu ne fac cinste".

"Este o problemă care poate supără. Încă, din păcate, avem exemple, aţi urmărit pe la televiziuni, de la momentul în care intri în spital, de la o bancnotă de cinci lei, 10 lei, pe care trebuie să o strecori celui de la paza obiectivului ca să poţi să intri în acea structură spitalicească, până la modul în care de multe ori sunt surprinşi, o parte dintre cadrele medicale. O astfel de situaţie, pe toată munca, tot efortul pe care îl fac medicii, pune aşa o pată de vinovăţie, de ceva ce după aceea se scoate greu din mintea românului. Din păcate, astăzi avem încă situaţii care nu ne fac cinste", a mai spus Teodorovici.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.