Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Teodorovici s-a dezlănțuit împotriva băncilor!

teodorovici

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a explicat marți, la Guvern, că Executivul va introduce de la 1 ianuarie 2019 o „taxă pe lăcomie” pentru bănci pentru a „proteja românul”.

Demnitarul a criticat faptul că în loc să finanțeze economia reală, băncile își plasează banii în cele mai sigure locuri, precum titlurile de stat.

Teodorovici a ironizat și afirmația băncilor care spun că sunt parteneri loiali în economie.

Ministrul a spus că va fi convins de acest lucru doar atunci când „ambii parteneri câștigă”, nu doar băncile și a indicat faptul că firmele românești primesc condiții de creditare mai severe decât în alte state „invocându-se riscul de țară”.

El a mai spus că există și băncile practică diferențe mari la dobânzile oferite față de cele percepute. „Nu spune nimeni că nu este legal, dar putem și nou Guvernul să luăm unele măsuri”, a spus el.

El a spus că în bugetul de stat vor intra fonduri suplimentare „în functie de lacomia băncilor”.

Guvernul a anunţat, marţi, că va introduce o ”taxă pe lăcomie” pe activele băncilor, acestea urmând să fie taxate diferenţiat, în funcţie de nivelul Robor la 3 şi la 6 luni şi speră să obţină suplimentar 3,6 miliarde de lei anul viitor.

Anunţul vine după ce, duminică, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a lansat un atac la adresa băncilor şi le-a acuzat că nu sprijină economia şi ”stabilesc dobânda pe care trebuie să o plătească românul”.

Astfel, taxa este 0 dacă nivelul mediu al Robor la 3 şi 6 luni rămâne la 1,5% sau mai mic. Taxa va fi 0,2%, dacă media nivelului Robor la 3 şi 6 luni este cuprinsă între 1,5 şi 2% şi creşte la 0,4%, dacă media Robor este între 2 – 2,5%, inclusiv.

Taxa creşte la 0,6% dacă media Robor este între 2,5 – 3% şi la 0,9%, dacă Robor este între 3 – 3,5%. Dacă media trimestrială Robor depăşeşte cu peste 2 puncte procentuale pragul de referinţă, taxa de 0,9 % creşte progresiv cu câte 0,3 puncte procentuale la fiecare depăşire de 0,5 puncte procentual.

Citește și: ALERTĂ - PSD a schimbat legea pensiilor. Cum și-a securizat Dragnea voturile UDMR

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.