Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Teodorovici vorbește deschis despre bugetul alocat serviciilor: 'Pe mine mă deranjează foarte mult diferența dintre SRI și SIE'

teodorovici

Referitor la bugetul alocat serviciilor secrete, ministrul finanțelor publice, Eugen Teodorovici, susține că, la o rectificare bugetară, nu poate fi modificat în întregime, ci doar ajustat, iar modificări importante se pot face, în următorii ani, când aceste structuri primesc noi atribuții.

Bugetul de 2,3 miliarde de lei (500 de milioane de euro) al SRI-ului a fost tăiat cu 113 milioane de lei la rectificarea bugetară din septembrie. În schimb, SIE are un buget de 63 de milioane de euro, SPP are unul de 42 de milioane de euro și STS are unul de 72 de milioane de euro. Referitor la bugetul SRI, mult mai ridicat comparativ cu al celorlalte servicii, ministrul Finanțelor a afirmat că „din păcate, ne-am concentrat efortul și activitatea în interiorul țării”.

Ministrul finanțelor a menționat că, în cazul SRI, MFP nu poate urmări toate cheltuielile. „SRI nu se supune Guvernului, ci Parlamentului. Pe bugetul de anul viitor, discuțiile trebuie să fie mult mai aplicate: «Mai ai aceleași atribuții ca structură?», «Nu», «Cât s-a tăiat?», «Ce număr de personal era afectat printr-o astfel de operațiune?», «Atât!». Faci un calcul și dai jos”, a completat Teodorovici, într-o emisiune la TVR1, conform Mediafax.

Cătălin Rădulescu, deputatul care cere sancționarea Gabriela Firea, recunoaște că mai mulți lideri PSD vor demiterea lui Liviu Dragnea: 'Ne omorâm între noi'

Oficialul MFP a răspuns, în nume personal, fără a reprezenta instituția, că nu crede că suma alocată SRI se justifică. „Pe mine mă deranjează foarte mult, chiar dacă se vor supăra unii, diferența dintre SRI și SIE”, a punctat Teodorovici.

Ministrul finanțelor a subliniat că MFP nu poate interveni, când se face o rectificare, pentru a tăia semnificativ din bugetele unor instituții, ci doar pentru a face unele corecții. În plus, discuții referitoare la rectificare s-au purtat cu fiecare structură în parte, pentru a vedea dacă banii solicitați pot fi justiticați sau nu.

PERICOL pentru PSD: Ponta, întâlnire de taină cu zeci de primari social-democraţi

„În momentul în care aprobi o rectificare, o faci pe ceva ce s-a aprobat de la început de an ca buget. O schimbare de abordare pe acest serviciu (n.red.- SRI) poate fi gândită pe următorul an. Legea spune că tu nu mai ai anumite atribuții conform legii actuale, înseamnă că tu trebuie să îți diminuezi activitatea pe care o ai în acea structură. Atunci, tu trebuie să îți faci bugetul în acea structură”, a precizat Teodorovici.

Ministrul finanțelor a completat că, la rectificare, bugetele le-au fost tăiate nu doar structurilor care fac parte Consiliul Superm de Apărare a Țării CSAT), ci mai multor structuri. „A fost o abordare orizontală. Când mergem în Guvern la o rectificare, spunem care sunt principiile pe baza cărora se face o rectificare. Adică, ministerele, instituțiile publice, agenții, servicii, ce sunt ele, dacă te uiți pe un tabelaș foarte clar și vezi ce execuție a avut la șase luni, la șapte luni chiar, pentru că, fiind mai târziu rectificarea, am avut și luna a șaptea, ce au anticipat ei că vor cheltui și n-au cheltuit - aveau chiar și 35% și chiar 5% la cheltuieli de capitaluri, cum să lași bani unde tu nu ai cheltuit?! Ceea ce spun eu acum este întărit de faptul că toți cei vizați de rectificarea bugetară, inclusiv cei care sunt membri în CSAT și-au dat acordul asupra felului în care se propune rectificarea”, a explicat Teodorovici.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.