Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Teroriştii au un nou şef: Viitorul conducător al Al Qaida dă fiori întregii lumi

al qaida

Teroriştii urmează să aibă un nou şef. Viitorul conducător al celor de la al Qaida dă însă fiori reci şi produce teamă întregii lumi.

Fiul cel mic al lui Osama bin Laden, Hamza, despre care se crede ca are in jur de 25 de ani, a transmis un mesaj audio saptamana aceasta in care cere jihadistilor sa se uneasca si sa "elibereze Palestina". El ar fi, potrivit analistilor, agreat sa preia conducerea gruparii teroriste fondate de tatal sau cu zeci de ani in urma, relateaza Business Insider. Andreas Krieg, analist la King's College din Londra, a declarat pentru The Independent ca Hamza a devenit "printul mostenitor" dupa ce a supravietuit raidurilor din 2011 in care a fost ucis tatal sau. Insa nu a avut deocamdata vreun succes notabil in cadrul organizatiei, conduse in prezent de Ayman al-Zawahiri.

Citeşte şi: Rusia a pus totul la cale: DEZVĂLUIRI din sistemul secret prin care Rusia voia să cucerească lumea

"Cred ca Hamza il urmeaza pe al-Zawahiri stiind ca nu poate iesi inca din umbra lui, asta daca va putea sa o faca vreodata. Simplul fapt ca este fiul lui Osama bin Laden nu ii aduce suficiente merite intr-o comunitate de jihadisti in care unii se lupta de trei decenii", spune Krieg. Actualul lider, Zawahiri, l-a cunoscut pe Osama bin Laden inainte sa infiinteze gruparea, iar dupa moartea acestuia a preluat conducerea. Insa documente gasite in fortareata in care s-a ascuns Osama pana a fost ucis arata ca acesta era preocupat de un posibil atac vizandu-l pe Hamza, conform ziare.com. Deocamdata nu se stie unde se afla Hamza, insa este cautat.

Citeşte şi: Crin Antonescu a recunoscut tot la DNA: Le-a spus procurorilor tot ce a făcut

Acesta a mai lansat anul trecut un mesaj audio in care face apel sa continue atacurile impotriva Occidentului, inclusiv cele de tip "lupul singuratic". Potrivit lui Thomas Joscelyn, care publica atunci un articol pe site-ul longwarjournal.org, era clar ca gruparea spera ca Hamza va reprezenta o noua generatie de adepti. Bruce Riedel, de la Brookings Institution, a scris tot anul trecut ca Hamza este un "purtator de cuvant atragator" pentru al Qaida si, implicit, un "dusman elocvent si periculos". Rita Katz, directorul SITE Intelligence Group, care se ocupa de urmarirea comunicarilor facute de terorisiti online, scria anul trecut ca mesajul lui Hamza este ca o "revitalizare a brandului", care ar putea atrage mai multa popularitate pentru grupare.

Citește și: După cei doi tineri filmați când făceau sex la metrou, o tânără a făcut o grozăvie și mai mare / VIDEO

In 2011, David Graham scria in Newsweek ca Hamza este probabil "cel mai razboinic fiu" al lui Osama. Cand era mic recita poezii despre omorarea necredinciosilor, potrivit unei relatari dintr-una dintre cartile dedicate al Qaida sau familiei bin Laden. Iar in 2001, Al Jazeera a dat publicitatii o filmare in care este prezentat Hamza intr-o tabara de talibani. Carisma initiala care pare sa il fi transformat intr-o mascota a jihadistilor i-ar putea aduce si mai multa faima pe masura ce se maturizeaza, a adaugat Graham.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.