Tescovina, careia în popor i se mai spune si boasca sau bostina si care reprezinta acele resturi de pulpa, sâmburi si coji de struguri ramase dupa prepararea vinului, este recomandata de Ion Bobaru, singurul farmacist din Braila care prepara cu mâna lui leacuri unicat de pe vremea bunicilor, drept un medicament natural revolutionar antiîmbatrânire, fiind considerata o adevarata mina de antioxidanti.
Resveratrolul este, potrivit specialistilor, cel mai puternic antioxidant, considerat mai puternic de 4-5 ori decât betacarotenul, de 50 de ori decât Vitamina E si de 20 de ori decât Vitamina C. Îndeparteaza din organism radicalii liberi, normalizeaza nivelul de lichide în sânge, îmbunatateste circulatia sângelui, arterele ramânând elastice, scade nivelul colesterolului rau si creste nivelul celui bun. Resveratrolul are un puternic efect antiinflamator si antibacterian. Mentine fermitatea pielii, elasticitatea, împiedica îmbatrânirea prematura, îmbunatateste capacitatea memoriei, creste imunitatea organismului împotriva stresului, scade nivelul de glicemie si îmbunatateste vederea.
''Îmbatrânirea este un fenomen oxidativ. Noi îmbatrânim din cauza acestor fenomene oxidative, care sunt, de fapt, niste reactii chimice. S-a demonstrat ca resveratrolul din tescovina ar bloca fenomenele oxidative si ar împiedica îmbatrânirea. Îmbatrânirea se adreseaza atât partii interne a organismului, cât si celei externe. Cel mai bine observi omul când îmbatrâneste dupa pielea fetei'', explica farmacistul.
''Procedeul este simplu: se separa mustul de coaja si de seminte, se preseaza foarte bine tescovina sa nu mai ramâna must sau vin în ea si se usuca. Locuri de uscare le are si cel de la bloc, pe un mic balcon, si cel de la casa, pe o veranda. Uscarea are un rol foarte important, trebuie uscata în strat subtire, în spatii aerisite, rascolita zi de zi, ca sa nu mucegaiasca. Uscarea naturala nu-i suficienta, pentru ca, oricât s-ar usca, semintele si cojile de tescovina mai au o asa-numita umiditate reziduala. Se continua uscarea la un aragaz, cu usa bucatariei între-deschisa, exact cum se usuca bucatile de pâine pentru pesmet. Dupa ce se usuca, tescovina se râsneste printr-o râsnita de cafea. Pulberea obtinuta se consuma ca atare o lingurita înainte de masa, de trei ori pe zi, luata cu un suc natural sau cu putina miere. Este un aport de antioxidanti contra îmbatrânirii de exceptie'', dezvaluie Bobaru.
Un preparat mai concentrat decât infuzia este decoctul de tescovina, care se foloseste împotriva alergiilor de orice natura, pentru detoxifierea organismului, regenerarea tesuturilor, în lupta cu obezitatea si ca tratament dupa bolile infectioase.
Pentru bolnavii de reumatism, osteoporoza si spondiloza, farmacistul recomanda bai cu infuzie de tescovina: ''În apa din cada se pune un amestec concentrat obtinut din fierberea a 250 grame de tescovina uscata în trei litri de apa, timp de 5 minute. Timp de doua saptamâni, cu pauze de o zi, se face o baie, care dureaza aproximativ 15 minute. Baile se recomanda si pentru a reda elasticitatea pielii, având în vedere ca tescovina îndeparteaza celulita si vergeturile''.
Tescovina mai poate fi folosita împreuna cu argila pentru calmarea durerilor provocate de artroze, varice, contuzii, întinderi musculare. ''Tescovina uscata, maruntita foarte fin, se amesteca cu argila si ceai de troscot pâna la obtinerea unei paste, care se întinde pe o fâsie de tifon si se aplica pe zona afectata, fara a bandaja strâns. Pentru un efect maxim, cataplasma se tine cel putin 30 de minute, timp în care este strict interzis efortul fizic'', afirma Bobaru.
Extractul obtinut se mai poate încorpora în unt topit sau lanolina, care se gaseste în farmacii, si folosit cu încredere si în tratarea ranilor si a arsurilor.
''La moda este peelingul cosmetic. Acum exista peeling cu laser, care e destul de dur, cu zeama de lamâie, care este acid. Eu va recomand un peeling din seminte de struguri albi râsnite si radacina de tataneasa. Pulberea aceasta se amesteca apoi cu un piure, un terci din dovleac fiert. Este un produs pe care femeile si-l pot face usor în casa. Se iau o lingurita de radacina de tataneasa si cu o lingurita de seminte de struguri albi si se râsnesc pâna se fac pulbere. Se fierb apoi câteva cubulete de dovleac si se fac piure. Pulberea obtinuta se pune în acest piure împreuna cu câteva picaturi de miere de albine si ulei de masline. Se amesteca pâna se obtine o pasta. Cu acest produs abraziv se curata fata de pielea îmbatrânita si vergeturi. O sa vedeti ce usoara si catifelata va fi pielea dupa aceea'', mai spune Bobaru.
''Câti dintre cei care pun retete pe internet le-au si încercat pe pielea lor? Internetul este plin cu sfaturi din cele mai diverse, dar lumea trebuie sa înteleaga ca a pune în practica astfel de informatii poate fi, uneori, foarte periculos, pentru ca sunt retete neverificate, nedocumentate. Trebuie sa stii sa selectezi ce ti se ofera si sa ai în spate girul celui care îti propune un tip de tratament sau un produs'', atrage atentia Bobaru.