Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tesla se alătură General Motors şi Ford prin încetinirea producţiei de automobile electrice pe fondul temerilor referitoare la cerere

Tesla
Tesla

Tesla se alătură General Motors şi Ford prin încetinirea producţiei de automobile electrice pe fondul temerilor referitoare la cerere

Producătorul auto american Tesla s-a alăturat miercuri General Motors şi Ford printr-o atitudine prudentă faţă de extinderea capacităţilor de producţie a automobilelor electrice, pe fondul incertitudinilor economice şi a temerilor referitoare la încetinirea cererii, transmite Reuters, conform Agerpres.

Directorul general de la Tesla, Elon Musk, s-a declarat îngrijorat că majorarea costurilor cu împrumuturilor ar putea să îi împiedice pe potenţialii clienţi să îşi permită un automobil Tesla, în pofida reducerilor substanţiale de preţ, adăugând că va aştepta ca situaţia economiei să devină mai clară înainte de a accelera construcţie uzinei din Mexic.

"Oamenii ezită să cumpere un nou automobil dacă există incertitudine în economie", a spus Musk la o întâlnire cu investitorii, despre presiunile cu care se confruntă muncitorii americani care trăiesc de la un salariu la altul. "Nu vreau să mergem la viteză maximă într-o situaţie incertă", a declarat Musk.

Comentariile lui Musk vin după un şir de avertismente de la alţi constructori şi start-up-uri din domeniul automobilelor electrice. General Motors a anunţat marţi că ar putea amâna cu un an producţia noilor camionete electrice Chevrolet Silverado şi GMC Sierra, citând diminuarea cererii pentru automobile electrice. Rivalul Ford a anunţat săptămâna trecută că va elimina, temporar, cel de al treilea schimb la o uzină care produce camionetele sale electrice F-150 Lightning. Acesta după ce, în luna iulie, Ford a încetinit programul de majorare a producţiei de automobile electrice, redirecţionând investiţiile spre vehicule comerciale şi hibride. De asemenea, start-up-ul Lucid a raportat marţi o scădere cu aproape 30% a producţiei de automobile electrice în trimestrul al treilea, în condiţiile în care livrările au înregistrat doar o creştere modestă în pofida unor reduceri semnificative de preţ.

"Asta semnalează că ar putea exista o încetinire a cererii pentru automobile electrice pe termen scurt. Însă asta are de a face mai mult cu preţurile şi accesibilitatea decât cu o respingere a automobilelor electrice", a declarat Tom Narayan, analist la RBC Capital Markets. Narayan se aşteaptă ca situaţia cererii să se îmbunătăţească pe măsură ce preţurile la automobilele electrice scad şi încep să devină disponibile şi variante de automobile electrice la preţuri mai mici.

Ca răspuns la încetinirea cererii, Tesla, care este lider pe piaţa automobilelor electrice, a fost primul şi cel mai agresiv producător care a redus preţurile, forţându-i şi pe alţi producători să facă la fel şi să îşi diminueze marjele.

Cu toate acestea, Musk a spus că creşterea costurilor de finanţare, din cauza majorării dobânzilor pentru contracararea inflaţiei ridicate, a anulat, în unele cazuri aproape în întregime, reducerile de preţuri, făcându-i mai reticenţi pe consumatori să facă trecerea de la automobile cu combustie.

"Dacă dobânzile rămân ridicate este mult mai greu pentru oameni să îşi cumpere o maşină. Pur şi simplu nu îşi permit" a spus Musk, adăugând că ar "accelera" lucrările la uzina din Mexic dacă dobânzile ar fi reduse.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.