Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Test major pentru majoritatea din Parlament: PNL vrea să învingă tabăra PSD-UDMR şi să schimbe legislaţia electorală (surse)

Inquam Photos / Octav Ganea
plen parlament camera deputatilor

Partidele care susţin Guvernul Orban, cu excepţia UDMR, pregătesc o mişcare de forţă în Camera Deputaţilor, în ultima săptămână înainte de Crăciun. Astfel, săptămâna viitoare ar urma să ajungă în plenul Camerei, pentru vot final, proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi.

În acest moment, PSD şi UDMR, partidele care se opun revenirii la alegerea primarilor în două tururi, au în Camera Deputaţilor 152 de aleşi, în condiţiile în care majoritatea este de 165. Însă nici PNL, USR, Pro România, ALDE, PMP şi Neafiliaţii nu reuşesc să strângă decât 160 de deputaţi. Astfel, balanţa ar fi înclinată de cei 17 deputaţi din Grupul Minorităţilor Naţionale. Totul depinsă însă de mobilizarea la vot a deputaţilor din ambele tabere, pro şi contra schimbării legii electorale.

Propunerea legislativă a USR privind alegerea primarilor în două tururi a fost respinsă, pe 16 octombrie, la Senat prin voturile UDMR şi PSD. Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Revenirea la alegerea primarilorîn două tururi de scrutin a fost una dintre condiţiile impuse de USR şi de PMP pentru susţinerea Cabinetului Orban la votul de învestitură în Parlament. Această măsură are şi susţinerea ALDE şi Pro România. UDMR nu este însă de acord şi vrea menţinerea variantei actuale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.