Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Testările COVID generează SCANDAL între guvern și transportatori: companiile îi cer BANI lui Florin Cîțu

Inquam Photos / George Calin
Florin Citu

International Air Transport Association (IATA) a solicitat guvernelor să se asigure că sumele necesare pentru testarea COVID-19 nu afectează costurile călătoriilor, iar pentru a facilita o repornire eficientă a transportului aerian, testarea trebuie să fie accesibilă, rapidă, disponibilă pe scară la

Un studiu IATA a costurilor pentru testele PCR, testul cel mai frecvent solicitat de guverne, în 16 țări a arătat variații mari pe piețe și pe piețe. Dintre piețele chestionate, doar Franța a respectat recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) ca statul să suporte costul testelor pentru călători.

Pe cele 15 piețe, costul minim pentru testare a fost de 90 de dolari, iar costul maxim mediu pentru testare a fost de 208 dolari.

Chiar și luând media tarifelor low-end, adăugarea testelor PCR ar crește dramatic costul zborului pentru persoane fizice. Înaintte de criză, biletul de avion mediu într-un singur sens, inclusiv taxele, costa 200 de dolari (conform datelor din 2019). Un test PCR de 90 de dolari crește costul cu 45% la 290 dolari. Un alt test la sosire crește costul unui singur drum la 380 dolari. Presupunând că sunt necesare căte două teste la un drum dus-întors, costul mediu pentru o călătorie individuală de întoarcere ar putea ajunge de la 400 dolari la 760 dolari.

Impactul costurilor testării COVID-19 asupra călătoriilor în familie ar fi și mai sever. Pe baza prețurilor medii ale biletelor (200 dolari) și a testării PCR de 90 dolari de două ori pe sens, o călătorie pentru patru persoane care costa 1.600 dolari pre-COVID, s-ar putea dubla la aproape la 3.040 dolari - 1.440 dolari fiind costurile de testare.

„Impactul va fi cel mai mare pentru călătoriile pe distanțe scurte (până la 1.100 km), cu tarife medii de 105 dolari, când testele vor costa mai mult decât zborul. Nu asta doriți să le propuneți călătorilor pe măsură ce ieșim din această criză. Costurile de testare trebuie gestionate mai bine. Acest lucru este esențial dacă guvernele doresc să salveze locurile de muncă în turism și transport; evitați să limitați libertățile de călătorie pentru cei bogați”, a declarat Willie Walsh, directorul general al IATA.

Regulamentul internațional de sănătate al Organizației Mondiale a Sănătății stipulează că statele nu ar trebui să perceapă taxe pentru testarea sau vaccinarea necesară pentru călătorie sau pentru eliberarea certificatelor. Multe state ignoră obligațiile din tratatele internaționale, punând în pericol recuperarea industriei.

„Costurile de testare nu ar trebui să stea între oameni și libertatea lor de a călători. Cea mai bună soluție este ca testele să fie suportate de guverne. Este responsabilitatea lor în conformitate cu orientările OMS”, a spus Walsh.

Printre piețele chestionate, Franța reprezintă cea mai bună practică. Acesta suportă costul testelor, inclusiv testele pentru a facilita călătoria. Parlamentul European îndreaptă Europa în direcția cea bună. Săptămâna trecută, a solicitat ca testarea să fie universală, accesibilă, în timp util și gratuită în toată CE.

„Franța și Parlamentul European ajută la deschiderea drumului. Suntem într-o urgență economică și de sănătate. Testarea face parte din drumul către recuperare. Deci, este responsabilitatea guvernului să se asigure că testarea este accesibilă tuturor. Și acest control ar trebui să includă însăși guvernele care, în niciun caz, nu ar trebui să perceapă o taxă pentru acest serviciu critic”, a spus Walsh.

Variația largă a costurilor de testare ar trebui să ridice semnele în rândul guvernelor. „Cum se face că costul minim al unui test PCR poate fi de până la 77 dolari în Australia, dar 278 dolari în Japonia, de exemplu?” spune Walsh.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.