Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

The Guardian: 'Lupta anticorupţie din România, o perdea de fum pentru slăbirea democraţiei'

puterea.ro
dna sri

Lupta anticorupţie din România este aspru criticată într-un articol publicat de cotidianul britanic The Guardian. "Ignorarea acestui abuz de putere riscă să încurajeze alte naţiuni europene să-i urmeze exemplul", scrie David Clark, fostul consilier special la Ministerul de Externe al Marii Britanii, în perioada 1997-2001, în prezent comentator şi consultant de politică externă.

Vezi şi: Fosta noră a lui Măgureanu, 'denunţătoare' fără voie. Băsescu a dat-o în judecată degeaba

Autorul articolului aminteşte, în debutul textului, despre populismul din ce în ce tot mai prezent în ţări precum Ungaria sau Polonia. "Dar mai există încă o ameninţare care se ascunde în văzul tuturor: abuzul legilor anticorupţie din România, o ţară deseori dacă ca exemplu pentru reformele de succes în Europa centrală şi de est", se arată în articol.

Dincolo de aspectele de suprafaţă, lăudate în UE,  se află dovezi că DNA abuzează de putere şi revine la metode din epoca totalitară pentru a-şi urmări scopurile politice, scrie autorul articolului, care aminteşte de raportul thinktank-ului Henry Jackson Society. Printre cei care auză DNA de încălcarea drepturilor omului se află şi fostul preşedinte Traian Băsescu, cel care a iniţiat prima campanie majoră anticorupţie, se mai menţionează în articol.

Vezi şi: Clotilde Armand dă cărțile pe față: Luptele din USR și posibila rupere a partidului

"Procentul de condamnări în cazurile de corupţie din România este surprinzător de mare: 92%. O privire mai atentă către metodele folosite de DNA ne arată de ce. Aproape toate cazurile care vizează persoane importante implică o procedură încălcată", scrie Clark, care dă şi exemple: mărturii neverificate ale unor martori care obţin imunitate, ameninţări la adresa familiei, arest prevetiv abuziv, stenograme scurse în presă, judecători anchetaţi dacă nu dau un verdict favorabil DNA.

Autorul articolului tratează în continuare cazuri pe care le consideră anchete abuzive, precum cel al lui Dan Adamescu sau cel al Alinei Bica.

Vezi şi: Se cer DEMISII: Gheorghe Piperea a găsit vinovaţii în scandalul 'gaura din buget'

Cele mai grave acuzaţii, mai scrie Clark, se referă la colaborarea între DNA şi SRI, succesorul Securităţii comuniste. Sunt amintite interceptările realizate de SRI, dar şi declaraţia generalului SRI cu privire la justiţia "câmp tactic".

"Niciuna dintre aceste practivi nu este reflectată în rapoartele Comisiei Europene despre România, care arată lupta anticorupţie într-o lumină optimistă. Dar ignorând aceste lucruri, UE riscă să încurajeze alte ţări din regiune să urmeze exemplul României, de a folosi lupta anticorupţie ca o perdea de fum pentru slăbirea standardelor democratice. Este un mediu care oferă condiţiile perfecte de înmulţire a autoritarismului pe care îl vedem în Ungaria şi Polonia", concluzionează autorul articolului din The Guardian.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.