Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

The Wall Street Journal anunță finalul industriei crypto: A fost construită în parte pe fanfaronadă, entuziasm şi optimism

coindesk.com
atm bitcoin criptomonede

În duminica cu Super Bowl, o reclamă Crypto.com cu miliardarul LeBron James, starul NBA, a luminat televizoarele a milioane de americani. „Dacă vrei să faci istorie, trebuie să iei singur deciziile“, a spus James în spotul de 30 de secunde pentru populara platformă de tranzacţionare a criptomonedelor. Cuvintele care apăreau pe ecran la finalul spotului publicitar spuneau „Norocul îi favorizează pe cei îndrăzneţi“. Doar că săptămâna trecută, Crypto.com a concediat 5% din forţa sa de muncă, în timp ce directorul său executiv a afirmat pe Twitter că firma a luat „decizii dificile şi necesare“, scrie cotidianul american Wall Street Journal.

Industria criptomonedelor a fost construită în parte pe fanfaronadă, entuziasm şi optimism. Strigătul de raliere al susţină­torilor Bitcoin pentru a respinge scepticii a fost: „Distraţi-vă rămânând săraci“. Cei care nu au intrat în joc au lăsat viitorul să treacă pe lângă ei, scrie Mediafax.

Acum, când pieţele se prăbuşesc şi inflaţia afectează economia globală, cripto­monedele au fost printre primele active vândute.

De când bitcoin a atins un maxim istoric în noiembrie, aproximativ 2.000 de miliarde de dolari din valoarea criptomo­nedelor – mai mult de două treimi din toate criptomone­dele care existau – au fost şterse.

Bitcoin însuşi a scăzut până la 18.000 de dolari, la aproximativ 70% de la maximul său istoric de 67.802,30 dolari. Bursele de criptomonede pierd utilizatori, iar compa­niile de criptomonede concediază angajaţi, cel puţin una dintre ele luând în considerare restructurarea.

Lumea criptografică nu este străină de boom-uri şi crize, pe care mulţi din industrie le numesc "ierni". Dar mulţi investitori şi angajaţi resimt această prăbuşire mai acut decât cele anterioare. Când praful se va aşterne, unele produse şi companii cripto ar putea să nu mai existe.

"Realitatea este că, la fel ca în cazul acţiunilor, în cazul cripto, toată lumea este un geniu într-o piaţă bull", spune Mark Cuban, care a devenit miliardar în timpul boom-ului dot-com din anii '90 şi care, mai recent, a investit într-o serie de proiecte cripto. "Acum, că preţurile scad pentru ambele, acele companii care au fost susţinute în mod nefiresc de banii uşori vor dispărea."

Complexul de criptomonede a împins puternic investitorii individuali să se alăture. Spotul Crypto.com cu LeBron James a fost unul dintre mai multe reclame criptografice care au rulat în timpul Super Bowl din acest an. Reclamele pentru companiile de cripto sunt acum împroşcate pe uniformele arbitrilor din Major League Baseball şi pe mai multe locaţii din ligile majore şi din sporturile universitare. Coinbase a difuzat o reclamă în timpul finalei NBA.

În mai 2020, cunoscutul manager de fonduri speculative Paul Tudor Jones a dezvăluit că avea o mică parte din activele sale în bitcoin şi a numit-o o "mare speculaţie". La momentul respectiv, bitcoin se tranzacţiona în jurul valorii de 9.000 de dolari. Au urmat alţi investitori profesionişti. Bill Miller. Alan Howard. Stanley Druckenmiller. Dintr-o dată, criptomonedele au fost în regulă pentru publicul larg, se pare.

În luna decembrie a anului trecut, literele roşii care scriau "Staples Center" au fost scoase de pe faimoasa locaţie din Los Angeles, fiind înlocuite de noi panouri pe care scria "Crypto.com Arena", în urma unui contract de drepturi de denumire de 700 de milioane de dolari, considerat a fi cel mai mare din istorie.

La începutul acestui an, peste 25.000 de persoane au venit la o conferinţă de criptografie din Miami, la o serie de evenimente în tot oraşul şi la petrecerile interminabile. Primarul din Miami, Francis Suarez, a prezidat dezvelirea unui taur negru de 11 metri lungime şi 3.000 de kilograme, în stil techno, care să rivalizeze cu celebrul taur din New York de pe Wall Street. Piesa centrală a sălii de expoziţie a conferinţei a fost un vulcan uriaş, fumegând, din papier-mâché. O petrecere la conacul Versace a inclus muzică live şi înotătoare sincronizate.

Panourile şi vorbitorii au vorbit cu entuziasm despre bitcoin şi despre viitorul său. Michael Saylor, cofondatorul MicroStrategy Inc., care şi-a folosit compania de software pentru afaceri şi a pus în bilanţul acesteia peste 100.000 de bitcoini, în valoare de peste 6 miliarde de dolari în momentul de vârf, a declarat: "Sunt mai optimist ca niciodată în privinţa bitcoin." Directorul executiv al ARK Investment, Cathie Wood, a declarat că bitcoin va creşte la peste 1 milion de dolari. Cofondatorul PayPal Holdings Inc. Peter Thiel a sugerat că bitcoinerii ar trebui să facă o "listă de duşmani" a persoanelor care se opun criptomonedei.

La acea conferinţă şi la altele, "se putea observa o anumită euforie şi un sentiment de invincibilitate", spune Dan Gunsberg, care a început să investească în bitcoin în 2015 şi care astăzi este directorul executiv al Hxro Network, o reţea de cripto-monede. Gunsberg a spus că ştia că euforia era un semn de probleme: "Nimic care se mişcă atât de repede, atât de parabolic, nu poate rămâne la înălţime. Gravitaţia îl trage înapoi pe pământ".

Pe măsură ce teama de inflaţie face ravagii, comercianţii şi investitorii renunţă la activele din portofoliul lor pe care le consideră riscante. Acţiunile companiilor neprofitabile au scăzut rapid, multe companii tehnologice nou intrate în bursă pierzând mai mult de jumătate din valoare în prima jumătate a anului. De asemenea, în fruntea listei de vânzare: cripto.

Până acum, în acest an, bitcoin a pierdut mai mult de jumătate din valoare şi se tranzacţionează în prezent la cel mai scăzut nivel de la sfârşitul anului 2020. Ethereum, o altă criptomonedă populară, a scăzut cu aproximativ 68% până acum în acest an.

"A existat absolut multă aroganţă într-o mulţime de clase de active. Acest lucru a dus la multă lăcomie şi la modele de afaceri nesustenabile şi la o mulţime de pârghii în cripto. Acest lucru se prăbuşeşte acum", spune Alex Thorn, şeful departamentului de cercetare la nivel de firmă la Galaxy Digital Holdings Ltd, o firmă de servicii financiare axată pe cripto. "Un număr mare de fonduri cripto nu vor supravieţui acestui lucru".

Mulţi nu apreciază măsura în care creşterea sectorului a fost ajutată de o piaţă de acţiuni în creştere de lungă durată şi de politicile de stimulare a pieţei ale băncilor centrale din lume, a declarat Joel Kruger, strateg la bursa de active LMAX Digital. A fost chiar sistemul pe care cripto a încercat să îl înlocuiască.

"Ironia lucrurilor este că condiţiile de bani uşori de la criza din 2008 s-au pretat la cea mai mare perioadă de asumare a riscurilor pe care am văzut-o vreodată", a spus Kruger. "Acest lucru a fost în beneficiul criptomonedelor".

Privind retrospectiv, remarca "marii speculaţii" a lui LeBron Jones ar putea sfârşi prin a fi cel mai premonitoriu comentariu despre bitcoin. Lăudăroşenia care a marcat atât de mult lumea criptografică se estompează pe măsură ce acele politici de bani uşori au fost inversate, iar piaţa bursieră a acţiunilor a dispărut.

Carnagiul s-a extins de la criptomonedele în sine la companiile care oferă servicii pe piaţă. Pentru burse, activitatea de tranzacţionare reprezintă cea mai mare parte a afacerii lor, iar odată cu scăderea vânzărilor, veniturile au scăzut.

La începutul lunii iunie, un mare serviciu de împrumut de cripto-monede numit Celsius Network LLC, care avea active de aproximativ 12 miliarde de dolari în active ale utilizatorilor, a îngheţat retragerile. Banii sunt în prezent încă blocaţi, iar compania a angajat o firmă de avocatură pentru a încerca să îşi rezolve obligaţiile şi datoriile. Un alt creditor, Babel Finance, a suspendat vineri retragerile şi răscumpărările.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.