Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Theresa May face noi precizări despre Brexit: Cum va fi ieșirea Marii Britanii din UE

brexit

Premierul britanic Theresa May a respins duminică abordarea procesului ieşirii din Uniunea Europeană în termeni de 'hard' Brexit sau 'soft' Brexit (Brexit 'dur' sau Brexit 'uşor), ea subliniind totodată că în relaţia pe care guvernul de la Londra va încerca să o dezvolte cu blocul comunitar nu va căuta să se raporteze la modelul norvegian ori la cel elveţian şi a respins de asemenea orice aranjament prin care Marii Britanii i s-ar accepta accesul în continuare la piaţa unică europeană în schimbul renunţării la controlul imigraţiei, transmite agenţia Reuters.

'Argumentele despre un 'soft Brexit', prin care s-ar continua sub o anumită formă apartenenţa la UE, şi un 'hard Brexit', ca o decizie deliberată de a respinge comerţul cu Europa, sunt pur şi simplu o dihotomie falsă', a afirmat Theresa May în discursul susţinut la Congresul Partidului Conservator britanic.

Citește și: A ieșit GOALĂ din saună ca să prindă hoțul / VIDEO

'Prin urmare, nu va fi o negociere pentru stabilirea unei relaţii cum am mai văzut în ultimii 40 de ani sau mai mult. Deci nu va fi un 'model norvegian'. Şi nu va fi nici un 'model elveţian'. Va fi un acord între o Mare Britanie independentă şi suverană şi Uniunea Europeană', a punctat mai departe şefa guvernului de la Londra.

'Tot ce facem pentru a ieşi din UE va fi conform cu legile şi cu obligaţiile asumate prin tratate şi trebuie să oferim salariaţiilor şi investitorilor cât mai mult siguranţă. Aceasta înseamnă că nu va exista o retragere bruscă şi unilaterală', a asigurat ea în continuare.

Citește și: Bianca Drăgușanu, suspectată că a apelat la mamă surogat

Theresa May a repetat în acest discurs anunţul făcut mai devreme în aceeaşi zi, şi anume că până în luna martie va activa articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, prin care se declanşează formal procesul ieşirii din Uniunea Europeană, urmând să fie adoptat şi un act normativ pentru abrogarea European Communities Act din anul 1972, actul de aderare a ţării sale la Uniunea Europeană.

Ea a precizat totodată că respectivul articol va fi activat numai de guvern, nicidecum de parlamentul britanic, criticându-i totodată pe aceia care, invocând pretextul respectării regulilor democratice, susţin că legislativul ar trebui să decidă la acest capitol, în opinia şefei executivului aceştia încercând de fapt 'să ucidă Brexitul prin tergiversare'.

Citește și: Risc enorm de declanșare a unui mega-război

În ceea ce priveşte libertatea de circulaţie, adică dreptul cetăţenilor europeni de a lucra în Marea Britanie, Theresa May a dezaprobat condiţionarea de către unii oficiali europeni a accesului companiilor britanice pe piaţa unică europeană de garantarea acestui drept.

'Ştiu că unii întreabă despre un compromis între controlul imigraţiei şi comerţul cu Europa. Dar acesta este un mod greşit de a privi lucrurile. Noi am votat (la referendumul din 23 iunie n.red.) pentru a ieşi din Uniunea Europeană şi a deveni o ţară suverană, complet independentă. Aşadar vom decide singuri cum vom controla imigraţia. Şi vom fi liberi să ne decidem legile', a subliniat şefa guvernului de la Londra.

Citește și: Noi dezvăluiri despre moartea fostei iubite a lui Jim Carrey: Ce mesaje își trimiteau cei doi

'Vreau ca acordul (cu UE) să ilustreze o relaţie matură, cooperantă, între prieteni apropiaţi şi aliaţi. Vreau ca el să includă cooperarea în aplicarea legii şi combaterea terorismului. Vreau să implice comerţul liber cu bunuri şi servicii. Vreau să ofere companiilor britanice cât mai multă libertate pe piaţa unică şi la fel să se întâmple aici cu companiile europene. Dar lăsaţi-mă să fiu clară: Nu părăsim UE pentru a renunţa din nou la controlul asupra imigraţiei. Şi nu plecăm pentru a reveni la jurisdicţia Curţii de Justiţie a UE', a insistat Theresa May.

Ea a precizat că state printre care se numără Canada, China, Coreea de Sud, India, Mexic şi Singapore şi-au afirmat disponibilitatea de a negocia cu Marea Britanie acorduri de liber schimb, iar discuţii exploratorii pentru astfel de acorduri au început deja cu Australia şi Noua Zeelandă, scrie agerpres.ro.

Citește și: Adriana Săftoiu a fost filată și fotografiată: Ipostaze NEMAIVĂZUTE cu șefa din PNL / FOTO

'Rezultatul referendumului a fost clar. A fost legitim. Este cel mai mare vot pentru schimbare pe care l-a avut vreodată această ţară. Brexit înseamnă Brexit şi vom face din el un succes ', a conchis Theresa May la Congresul Partidului Conservator.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.