Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Theresa May va cere sprijin pentru planul său privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeana

Agerpres
Theresa May

Premierul britanic Theresa May va cere miercuri, în discursul de închidere a congresului Partidului Conservator, sprijin pentru planul său privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, în contextul în care în ultimele săptămâni şefa executivului a devenit ţinta criticilor fostului ministru de externe Boris Johnson şi ale altor politicieni conservatori eurosceptici, transmite dpa, potrivit Agerpres.

May insistă că propunerile prezentate în luna iulie şi incluse în aşa-numitul 'plan de la Chequers' oferă cel mai bun acord posibil pentru ţara sa după Brexit. 

Euroscepticii britanici doresc ca Theresa May să renunţe la propunerile sale şi să susţină o 'rupere totală' de UE, care i-ar permite Londrei să negocieze un acord de tipul celui încheiat de Bruxelles cu Canada şi să aibă relaţii comerciale mai strânse cu economii importante din afara Uniunii Europene. 

Într-o conferinţă desfăşurată marţi, fostul şef al diplomaţiei Boris Johnson i-a cerut încă o dată Theresei May, în aplauzele a sute de susţinători de-ai săi, 'să renunţe la planul de la Chequers'. 

Discursul lui May în ultima zi a congresului Partidului Conservator, desfăşurat la Birmingham, ar urma să abordeze şi tema imigraţiei. Şefa executivului de la Londra s-a pronunţat marţi pentru scăderea numărului de imigranţi cu calificare redusă acceptaţi în Marea Britanie şi pentru încheierea liberei circulaţii pentru cetăţenii UE pe teritoriul britanic după Brexit.

Citește și: SUA își vor folosi capacitățile cibernetice ofensive și defensive în numele NATO

Aceste schimbări reflectă rezultatul referendumului din iunie 2016, când 'alegătorii britanici au votat pentru ieşirea ţării din UE şi reluarea controlului frontierelor noastre', a spus marţi Theresa May. 

Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord urmează să părăsească Uniunea Europeană la finalul lui martie 2019, dar până în prezent nu există un acord cu Bruxellesul privind viitoarele relaţii. După această dată va exista o perioadă de tranziţie de 21 de luni, după cum a anunţat marţi guvernul britanic. 

Uniunea Europeană insistă să nu fie creată o 'frontieră dură' între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, astfel încât Irlanda de Nord să rămână în uniunea vamală şi în piaţa unică europeană, ceea ce însă ar crea o frontieră între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit, lucru inacceptabil pentru guvernul Londra, care consideră că astfel s-ar compromite integritatea teritorială a ţării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.