Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tiberiu Nițu a demisionat - Ce urmează

justitie drept

Tiberiu Nițu a anunțat marți, 2 februarie, că își dă demisia din funcția de Procuror General al României. Demisia a fost transmisă președintelui Klaus Iohannis, care a aprobat-o. Mandatul lui Tiberiu Nițu expira în luna mai, iar în urma demisiei interimatul funcției va fi asigurat de prim-Adjunct al Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Bogdan Dumitru Licu. Despre acesta presa a dezvăluit că și-a făcut doctoratul cu fostul ministru de Interne Gabriel Oprea.

”Decizia Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de a demisiona este un gest corect, de asumare a responsabilităţii şi de diminuare a prejudiciilor de imagine aduse Ministerului Public. Potrivit Art. 15 alin. 4 din Regulamentul de ordine interioară al parchetelor aprobat prin Ordinul 2632/C din 30 iulie 2014, atribuţiile Procurorului General sunt exercitate de prim adjunctul acestuia. Ministrul justiţiei va declanşa cu celeritate procedura de ocupare a funcţiei vacantate”, se arată într-un comunicat al ministrului Justiției.

Care sunt pașii pentru numirea noului Procuror General al României.

Potrivit Constituției României, articol 134, alineatul 1:

”Consiliul Superior al Magistraturii propune Preşedintelui României numirea în funcţie a judecătorilor şi a procurorilor, cu excepţia celor stagiari, în condiţiile legii”.

Totodată, Legea 303/2004 , articolul 54, arată următoarele:

”Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, prim-adjunctul și adjunctul acestuia, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, adjuncții acestuia, procurorii șefi de secție ai acestor parchete, precum și procurorul șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și adjuncții acestora sunt numiți de Președintele României, la propunerea ministrului Justiției, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcția de judecător sau procuror, pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.”

Astfel că, ministrul Justiției Raluca Prună nominalizează un candidat dintre cei care se  înscriu în competiție, după care candidatul urmează să fie audiat de membrii Consiliului  Superior al Magistraturii, avizul fiind însă unul consultativ, iar decizia finală îi aparține președintelui Klaus Iohannis.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.