Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tinerii sunt convocați la Putna în luna august pentru 'continuitatea unui ideal'

basilica.ro
Serbarea de la Putna

Un grup de 50 de studenți de la principalele centre universitare din țară s-au întâlnit la Mănăstirea Putna la finalul lunii iunie cu scopul de a participa la Sărbătoarea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, de a pregăti Congresul studențesc din 16 august 2021, dar și pentru a participa la un pelerinaj în județele Botoșani și Suceava.

La finalul taberei, studenții au lansat formularul de înscriere la evenimentele așezate sub titulatura „Serbarea de la Putna – 150. Continuitatea unui ideal”, ce vor avea loc la Mănăstirea Putna, în perioada 14-16 august 2021.

Serbarea din acest an va avea două direcții principale, anunță comunicatul de presă.

  • să celebreze împlinirea a 150 de ani de la „Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni” și de la „Primul Congres al Studenților Români de Pretutindeni”, organizate la Mănăstirea Putna în zilele de 15 și 16 august 1871, de Mihai Eminescu, Ioan Slavici și alți studenți români de la Viena.
  • să aducă în discuție idealurile generației de azi, cu accent pe construirea viitorului poporului român.

Pe urmele lui Mihai Eminescu

„Nu doar întâlnirea în sine, cât mai ales preocuparea comună pentru direcția în care se îndreaptă generația noastră și poporul român, vor constitui motive în plus pentru a ne dori să fim împreună, tineri din toate regiunile românești și din afara granițelor țării, la mormântul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare”, a declarat Emanuel Buta, secretar al Comitetului de inițiativă al Serbării de la Putna din 2021.

„A păși pe urmele lui Mihai Eminescu și ale tinerilor din generația sa reprezintă o mare onoare, dar și o mare responsabilitate. De aceea, facem apel ca toți tinerii și studenții care doresc să participe la această mare sărbătoare, să se înscrie cu încredere, să se gândească la viitorul pe care poporul român ar trebui să și-l croiască și să fie încrezători că, dacă am avut un trecut cu înaintași atât de vrednici, vom putea avea și un viitor pe măsură, cu ajutorul lui Dumnezeu și implicarea noastră unitară”, a spus Emanuel Buta.

Invitație oficială

„Am bucuria de a transmite o invitație oficială de participare asociațiilor studențești pentru a delega tineri la Congresul Studențesc din 16 august 2021 ce va avea loc la Mănăstirea Putna. Acest Congres este organizat pentru a marca evenimentul asemănător de acum 150 de ani, pe care Mihai Eminescu și studenții din generația sa au reușit să îl organizeze într-o Românie împărțită în cinci state, cu intenția de a pregăti unirea națională încă din 1871”, spune Cristian Chesaru, Președinte ASCOR București.

„Continuitatea unui ideal”

„Tema Congresului Studențesc și a Serbării Românilor de Pretutindeni din acest an este «Continuitatea unui ideal». Tinerii sunt cei care îndrăznesc să aspire la idealuri de generație. După 150 de ani, contextul este unul similar, pentru că tinerii studenți pot să se întâlnească pentru a pune început schimbării de care avem nevoie. Idealul generației lui Eminescu a fost acela de a crea mai întâi o unitate a românilor ce erau supuși influențelor din imperiile stăpânitoare”, explică Cristian Chesaru.

„Idealul generației noastre, în raport cu poporul a cărui elită vom deveni, care este? Mai îndrăznim să ne gândim la viitor? Haideți la Putna, la umbra Sfântului Ștefan cel Mare, pentru a afla măsura generației noastre! Să nu lăsăm istoria să treacă peste noi, ci să facem noi istoria. Din frământările personale și nemulțumirile ce le purtăm, să avem atitudine, să pornim o acțiune și să privim către un țel. Suntem tineri și, prin urmare, suntem viitorul. Să ne vedem la Putna!”, informează Basilica.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.