Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Toader, pus pe index. PSD, sătul de tertipurile ministrului. Câte zile mai are în fruntea Justiției

captura TV
tudorel toader

Are o presiune  uriașă pe umerii lui, iar cerințele partidului care l-a propulsat  în funcția de ministru al Justiției îi atrnă ca o piatră de moară. La jumătate de an  de la numire, așteptările PSD au fost rând pe rând, date peste cap, prin amânări și diverse tertipuri procedurale. Acum  Liviu Dragnea și apropiații săi nu mai au răbdare, iar Tudorel Toader ar putea  plăti cu propriul portofoliu  neîndeplinirea obiectivelor fixate de către principalul partid de guvernare.

Totul se va decide în această toamnă, dar  surse  din conducerea PSD  ne-au dezvăluit că zilele lui Tudorel Toader în fruntea Ministerului Justiției sunt numărate.

"Au trecut deja  șase luni, iar noi nu avem   nici o lege a grațierii, nici Codurile modificate, nici o lege  care să statueze  pragul  pentru abuzul în serviciu, chiar dacă  UE a decis să  adopte  o directivă  prin care a  stabilit că, numai în cazul unei fraude cu fonduri europene de peste 10.000 de euro, se poate trece la o acțiune penală", susțin sursele citate.

De altfel, Toader se mișcă în acest domeniu de parcă s-ar afla pe teren minat. Deși la instalarea sa în funcție se angajase să vină cu un proiect de modificare a Codului penal și Codului de procedură penală „în maximum 45 de zile”, deocamdtă pe masa Guvernului  nu a ajuns nici măcar un draft. Ultimul termen avansat de ministrul de resort este cel de 23  august.

"Nu face nici un pas fără să se consulte cu cei de al Bruxelles. Timmermans l-a făcut ministru?  Sau noi?", ne-au mai spus sursele citate, nemulțumite de felul în care propriul ministru caută lumină mai degrabă din Vest pentru modificarea  codurilor, decât de la București.

Și mult dorita  și invocata lege a a răpunderii magistraților este departe să se  materializeze.  Deși fusese promisă de Toader pentru luna iunie,  legea nu se află nici măcar în stadiul de proiect.

Cel mai mare of îl  au însă social-democrații când  vine   vorba de tandemul Kovesi -Lazăr.  PSD  și ALDE au decis crearea unei comisii parlamentare de anchetă a modului în care  s-a desfășurat alegerile prezidențiale din 2009, tocmai pentru a-i prinde în capcană pe șefii DNA și ai Procuraturii Generale. Conștienți  de  bun început că  cei doi se vor  opune  din răsputeri oricărui demers sau solicitări venite  din partea  acestei comisii,  reprezetanții Puterii au preferat astfel să-i ridice mingea la fileu ministrului Justiției.

"A avut toate pârghiile în mână , dar de fiecare dată a preferat  să se spele pe mâini și să sesizeze Inspecția Judiciară și numai după lungi insistențe din parea colegilor noștri din comisia de anchetă",  ne-au mai declarat sursele citate.

De cealaltă parte, Tudorel Toader  pare a fi partizanul unui joc de așteptare, de temporizare a lucrurilor.  Abia în ultimul moment, pentru a nu fi acuzat că nu adoptă nici o poziție în materie, a venit cu sesizarea Inspecției Judiciare.

„Comisia parlamentară și-a propus să stabilească anumite stări, anumite circumstanțe, anumite împrejurări. Comisia parlamentară nu și-a propus și nici nu și-ar fi putut propune să verifice dosarul, soluția, date de procurori, probele pe care le-a administrat sau nu, pentru că în acea ipoteză ar fi fost o ingerință a unei puteri în competențele stricte rezervate celeilalte puteri. Dar o comisie care funcționează în baza unei hotărâri, unui regulament, comisie care a fost verificată de CCR, apreciez eu că nu poate fi împiedicată să afle acele împrejurări, circumstanțe, stări de fapt, și nu să intre în competența organelor de urmărire penală, organelor judiciare”, și-a explicat  ministrul demersul.

În fapt, această  decizie nu-l  angajează cu nimic pe Tudorel Toader.  A mai făcut acest lucru și în cazul Laurei Codruța Kovesi, fără un efect palpabil până acum.

După ce, în 29 martie, evita  să-și urce  Bruxelles-ul în cap,  nepomenind  nici  un cuvânt în  evaluarea  făcută lui Kovesi și Lazăr despre revocarea din funcții a acestora,  activitatea depusă de  către Inspecția  Judiciară în cazul șefei DNA constituie  încă  o lovitură pentru PSD. Din 17 iulie și până în prezent, termenul pentru  depunerea concluziilor controlului  efectuat de  această instituție la nivelul DNA a fost prelungit de două ori, cu încuviințarea tacită a ministrului Justiției,  raportul  având toate șansele să ajungă pe masa CSM undeva pe la finele toamnei.

Nu este de mirare că  unii parlamentari PSD au ieșit deja la rampă, profețind ieșirea din decor a  actualului ministru al Justiției.

"Atât de mult FUGE domnul Tudorel Toader de propriile responsabilități, încât cu greu ar putea fi ajuns din urmă chiar și de un sprinter experimentat. Tudorel Toader – acest Usain Bolt (care aleargă invers) al Justiției românești, atletul absolut al fugii de decizii... Și dacă, să presupunem, Inspecția Judiciară va zice că e în regulă cum procedează domnul Augustin Lazăr, unde veți mai fugi domnule Tudorel Toader? Și dacă, să presupunem, Inspecția Judiciară va găsi doar „probleme minore” în ceea ce privește managemenetul DNA și al Ministerului Public, pe ce cărări veți mai alerga domnule ministru al... „Justiției”? Poate pe holurile ministerului? ...Spre ieșirea (de tot) de acolo?. a scris pe contul personal de socializare, deputatul PSD Liviu Pleșoianu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.