Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Toate formele de contracepție hormonală prezintă un risc ușor crescut de cancer la sân la femei: sunt incluse și produsele cu progestativ

Wall-Street.ro
medicamente farmacie

Toate formele de contracepţie hormonală prezintă un risc uşor crescut de cancer de sân la femei, inclusiv metodele din ce în ce mai utilizate, care nu conţin decât progestativ, potrivit unui nou studiu publicat marţi.

Această uşoară creştere a riscului de cancer de sân trebuie însă relativizată în faţa beneficiilor derivate din contracepţie, inclusiv a protecţiei oferite împotriva altor tipuri de cancer, subliniază autorii studiului.

Riscul crescut de cancer de sân era deja bine cunoscut în cazul metodelor contraceptive care conţin atât progestativ, cât şi estrogen, informează Agerpres.

În timp ce utilizarea metodelor care conţin doar progestativ a crescut în ultimii ani, puţine cercetări s-au concentrat până în prezent asupra efectului lor specific asupra riscului de cancer de sân, care se dovedeşte a fi similar cu cel prezent la metodele pe bază de estroprogestativ, au concluzionat autorii acestui studiu, publicat în revista ştiinţifică PLOS Medicine.

Conform acestei cercetări, femeile care utilizează contracepţie hormonală prezintă un risc crescut cu aproximativ 20% până la 30% de a dezvolta cancer de sân – indiferent de modul de livrare a substanţei (pilulă, sterilet cu hormoni, implant contraceptiv sau injecţie) sau de formula utilizată (estroprogestativ sau doar progestativ).

Această rată este similară cu ceea ce estimaseră studiile anterioare, inclusiv un studiu amplu, încă din 1996.

Pentru a avea o idee mai bună despre ceea ce reprezintă acea rată, oamenii de ştiinţă au calculat numărul de cazuri suplimentare de cancer de sân implicate, cunoscând faptul că riscurile de a dezvolta această boală cresc odată cu vârsta.

În cazul contracepţiei hormonale administrate timp de cinci ani între vârstele de 16 şi 20 de ani, numărul femeilor care dezvoltă cancer de sân din 100.000 ar fi de opt. În cazul administrării între vârstele de 35 şi 39 de ani, vor fi înregistrate 265 de cazuri suplimentare de cancer de sân la 100.000 de femei.

Risc tranzitoriu

„Nicio persoană nu vrea să audă că ceva pe care şi-l administrează îi va creşte riscul de cancer de sân”, a declarat Gillian Reeves, profesoară la universitatea Oxford din Marea Britanie şi coautoare a studiului.

Însă, este un risc „foarte mic prin prisma riscului absolut”, a subliniat ea.

Acest risc trebuie luat în considerare şi în raport cu beneficiile oferite de contracepţia hormonală, nu doar în ceea ce priveşte controlul sarcinii, ci şi pentru că aceste contraceptive orale oferă o protecţie destul de semnificativă şi pe termen lung împotriva altor tipuri de cancer la femei, precum cancerul ovarian endometrial, a precizat prof. Gillian Reeves.

În plus, studiul confirmă, aşa cum au făcut şi altele anterior, că riscul crescut de cancer de sân asociat contracepţiei hormonale este tranzitoriu – el scade în anii următori, când contracepţia este oprită.

Aceste rezultate „sunt liniştitoare, pentru că efectul este modest”, a comentat Stephen Duffy, profesor la universitatea Queen Mary din Londra, care nu a fost implicat în acest studiu.

Cercetarea a fost realizată pe baza unor date prelevate de la aproape 10.000 de femei cu vârste sub 50 de ani, care au dezvoltat cancer de sân între 1996 şi 2017, în Regatul Unit, unde contraceptivele doar cu progestativ sunt în prezent la fel de răspândite ca şi cele care conţin progesteron şi estrogen.

Contraceptivele care conţin doar progestativ sunt recomandate femeilor care alăptează sau celor care au contraindicaţii la estroprogestativ, cum ar fi riscuri de boli cardiovasculare, sau în cazul femeilor care fumează după vârsta de 35 de ani.

Printre „factorii multipli” care explică această creştere a utilizării lor se numără faptul că „femeile iau acum contraceptive mai târziu” în viață şi, prin urmare, prezintă mai multe dintre aceste afecţiuni în mod natural, susține prof. Gillian Reeves.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.