Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Toate ingredientele unui război civil sunt prezente în Myanmar (ASEAN)

asean.org
asean

În Myanmar sunt prezente "toate ingredientele unui război civil", a avertizat Prak Sokhonn, ministrul afacerilor externe al Cambodgiei, ţară care a preluat anul acesta preşedinţia prin rotaţie a Asociaţiei Ţărilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), informează miercuri AFP.

Premierul Cambodgiei, Hun Sen, se va deplasa vineri şi sâmbătă în Myanmar, cufundată într-o gravă criză după lovitura de stat militară din 1 februarie 2021, urmată de represalii care au făcut până acum peste 1.400 de morţi, potrivit unui ONG local.

"Criza politică şi cea legată de securitate din Myanmar se agravează şi a dus la o criză economică, sanitară şi umanitară", a subliniat şeful diplomaţiei cambodgiene. "Credem că toate ingredientele pentru un război civil sunt acum pe masă. Sunt acolo două guverne, mai multe armate, oamenii se confruntă cu o mişcare care îndeamnă la nesupunere civilă şi există o insurecţie armată pe teritoriul întregii ţări", a subliniat Prak Sokhonn.

Ministrul a făcut aceste declaraţii în timpul unei conferinţe organizate luni de centrul de reflecţie din Singapore ISEAS-Institut Yusof Ishak. Potrivit regulilor acestei conferinţe, un acord trebuie dat înainte de orice publicare, iar Ministerul Afacerilor Externe al Cambodgiei a dat undă verde AFP marţi pentru ca aceste declaraţii să fie date publicităţii.

Ministerul a respins temerile conform cărora vizita lui Hun Sen ar putea conferi legitimitate juntei şi a subliniat că prioritatea Cambodgiei este de a "ameliora situaţia din Myanmar". Cambodgia va continua să promoveze un plan de pace şi "consensul în cinci puncte" asupra căruia liderii ASEAN au convenit anul trecut, a precizat ministerul.

De la preluarea puterii de către militari în Myanmar, au fost înregistrate puţine semne de progres. O vizită a emisarului ASEAN pentru Myanmar a fost amânată după ce junta a refuzat o întrevedere între acesta şi lidera guvernului civil Aung San Suu Kyi, în prezent privată de libertate.

Ca reacţie, ASEAN l-a exclus pe liderul juntei birmane de la un summit organizat în octombrie anul trecut, într-un gest rar pentru această organizaţie criticată adesea pentru lipsa sa de reacţie.

Criza din Myanmar are un efect nefast asupra "stabilităţii regionale (...) imaginii ASEAN, credibilităţii şi unităţii sale", a subliniat Prak Sokhonn. Cu toate acestea, el a adăugat că Phnom Penh va depune eforturi pentru a permite liderului juntei să asiste la reuniunile organizaţiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.