Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tolontan, despre o problemă a Justiţiei: Avem mari corupți fără mari corupători

coruptie

Jurnalistul Cătălin Tolontan, redactor-şef al Gazetei Sporturilor, remarcă o anomalie a justiţiei din România, plecând de la cazul lui Sorin Oprescu. După ce a documentat cazuri grele de corupţie, Tolontan pune degetul pe rană: justiţia îi "mătură" pe corupţie, dar corupătorii, în special când e vorba despre mari companii multinaţionale, par să fie protejaţi.

Tolontan face un rezumat al cazului Stadionului Naţional, care de la anunţata sumă de 100 de milioane de euro a ajuns să coste mult peste 200, cu majorări de costuri de multe ori absurde. Acest caz şi sutele de alte cazuri din toată ţara explică bucuria pe care o încearcă milioane de români în momentul în care văd corupţi săltaţi de DNA.

Vezi şi: Laura Codruţa Kovesi, clarificări în cazul Oprescu - AUDIO/VIDEO

"Nu doar cifrele, ci și întîrzierea îi frustrează pe oameni. Furia și sentimentul că „bine că le-o trage” vine, poate, și din conștiința că e utilă curățenia, dar uite că vine tîrziu și incomplet. Pînă acum aveam corupție fără corupți. Acum avem mari corupți fără mari corupători.

Beneficiarii nu sînt doar cei din primării, care opreau desigur propria cotă din șpagă, o să vedem în instanță vinovățiile individuale. Dar marii beneficiari sînt și companiile mutinaționale, care dublau, triplau sau cvadruplau prețurile.

Dacă e adevărat ce susțin procurorii, că Sorin Oprescu vămuia 10% din cifra brută a contractelor, iar oamenii lui își luau și ei partea din profit, unde mergeau restul din sutele și zecile de milioane umflate de marii executanți ai proiectelor de infrastructură? Stadioane, patinoare, drumuri, pasaje…

O filieră se prelingea, prin subcontractare forțată, către binecunoscuții Nelu Iordache, UTI și tot așa. Cineva le zicea multinaționalelor „dați aici că ăștia-s băieții noștri”. Securiști de încredere cum ar veni.

De la acești băieți nu ciuguleau doar partidele sau politicienii, ei sînt o pradă ușoară ca imagine, dar ar fi incorect să oprim aici filiera. Poate că o parte grasă migra către instituțiile care se ocupau cu „interesul național”, către bănci și către cei care imaginaseră sistemul.

Tot în numele „interesului național” sînt astăzi prinși corupții, dar ocoliți corupătorii. Și, totuși, în doi ani de funcționare a justiției, și cu aproape aceeași oameni care pînă acum au stat în frigider, nu poți repara și nici scuza un jaf organizat de două decenii și jumătate", scrie Cătălin Tolontan pe blogul personal.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.