Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Românii își fac speranțe degeaba pentru Schengen. Tomac: 'Oricine încearcă să aducă în discuție o aderare mai devreme de 2025 nu înțelege mecanismele UE'

schengen

Odată cu blocarea aderării României la Spațiul Schengen de către Austria, a apărut un nou termen pentru acest mult așteptat pas. Politicieni și analiști vorbesc despre primăvara anului 2023 ca posibil moment în care blocajele din Consiliul JAI ar putea fi înlăturate. Eurodeputatul Eugen Tomac, președintele PMP, spulberă cu argumente aceste speranțe, arătând că este puțin probabil ca o extindere a Spațiului Schengen să se mai afle pe agenda Consiliului JAI înainte de 2025.

„Intrăm la primăvară în Schengen?

Oricine încearcă să aducă în discuție o aderare mai devreme de 2025 nu înțelege mecanismele Uniunii Europene.

Pentru o revenire asupra subiectului acceptării României în Schengen e nevoie de un nouă decizie a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI).

Iar această decizie poate fi luată doar dacă țara care deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene își propune să includă pe agendă extinderea spațiului Schengen, așa cum a făcut președinția cehă.

Am studiat atent prioritățile Suediei la Președinția Consiliului UE. Nu există nicio referire la extindere, ci doar la protecția frontierelor existente și consolidarea mecanismului de evaluare a spațiului de liberă circulație Schengen.

Document AICI!

După Suedia urmează Spania, țară care la rându-i are mari probleme cu migrația ilegală. Sunt convins că nu va avea drept prioritate extinderea, poate cel mult alocarea de resurse finaciare și logistice suplimentare prin Frontex pentru a păzi frontierele pe mare.

În 2024 vom avea alegeri pentru Parlamentul European, moment în care președinția Consiliului UE va fi deținută de Belgia. Nu întrevăd nicio posibilitate ca aceasta să vină cu propunerea de extindere a Schengen. Practic, putem aștepta dezamăgiți, dar încrezători că după ce scăpăm în 2024 de coaliția PSD-PNL putem ajunge din nou la masa deciziei.

Până atunci, nimeni nu-și dă demisia, nimeni nu-și asumă acest eșec răsunător și revoltător în țara lucrului bine făcut!”, scrie Tomac pe Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.