Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Topul bancilor cu cele mai mari comisioane

bancomat

Comisioanele bancare din Romania sunt cu peste 50% mai mari fata de media din UE si duble fata de cele din Belgia sau Bulgaria. Un studiu al Comisiei Europene arata ca Romania se situeaza pe locul patru in topul tarilor cu cele mai mari costuri aferente unui cont de plati.

Cu exceptia Marfin Bank si Banca Transilvania, toate celelalte banci au taxe de cel putin 2,5 lei/luna pentru administrarea unui cont curent de baza. De asemenea, interogarea soldului este taxata de majoritatea bancilor, exceptie facand Piraeus Bank, Credit Europe Bank si Marfin Bank. Pe de alta parte, Banca Transilvania si Libra Internet Bank taxeaza extrasele lunare de cont cu un leu, respectiv cu 0,5 lei. Mai sunt si alte banci care taxeaza eliberarea extrasului cu sume ce incep de la un leu (OTP Bank) si ating maximul de zece lei (Banca Comerciala Carpatica), avand o valoare medie de patru lei/extras. De asemenea, serviciul de Internet Banking, care in majoritatea statelor europene este gratis, in tara noastra este taxat de catre banci cu sume de aproximativ un euro/luna. Cel mai mare tarif este perceput de OTP Bank, fiind in valoare de 1,5 euro/luna.

Costuri mari

Consiliul Concurentei a elaborat un raport referitor la costurile practicate de institutiile bancare din Romania. Iata care sunt bancile care au cele mai mari comisioane:

Banca            Administrare cont            Extras Cont  Interogare sold

UniCredit Tiriac Bank       7,5 lei 5 lei    0,3 lei

OTP Bank 5 lei 1 lei 0,3 lei

BCR 4,5 lei 2 lei 0,2 lei

Volksbank 3 lei 5 lei 0

Banca Romaneasca 3 lei 5 lei 0,5 lei

Taxare si la bancomat

In ceea ce priveste retragerea de numerar de la un ATM din afara retelei proprii, comisioanele incasate de banci de la persoane fizice difera notabil. Cel mai mare comision este perceput de catre BCR, acesta atingand nivelul de 1% din suma + 6 lei, in timp ce la majoritatea bancilor nu depaseste 0,5% + 2,5 lei. Tarifele pentru tranzactii internationale – retrageri de numerar in afara Romaniei – variaza de la banca la banca. Toate comisioanele depasesc pragul de 1% din valoarea tranzactiei, acestuia adaugandu-i-se o suma fixa in lei sau valuta in functie de banca. Comisionul maxim inregistrat este de 2% din suma + 10 lei, fiind practicat de Libra Internet Bank.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.