Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Toţi localnicii afectaţi de inundaţii în județul Arad şi-au găsit unde să se mute temporar

agerpres
inundatii

Toţi localnicii afectaţi de inundaţiile care s-au produs, duminică, în zona Brazii-Gurahonţ, au găsit unde să se mute temporar, a anunţat prefectul judeţului, Toth Csaba, care a precizat că nu există alte victime raportate în afară de bărbatul de 75 de ani găsit mort după ce a fost luat de viitură, potrivit Agerpres.

Prefectul Toth Csaba şi subprefectul Marius Sulincean s-au deplasat în zona afectată pentru a asigura, alături de comandantul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Vasile Goldiş", col. Cristian Gârbău, coordonarea intervenţiei salvatorilor.

"Din păcate, avem o persoană decedată, iar la o primă evaluare cinci locuinţe distruse total şi alte 50 afectate în diferite proporţii. Drumul comunal de legătură dintre Buceava şi Şoimuş este distrus, acolo deja intervine un utilaj al Administraţiei de Apă Crişuri, vor mai veni alte două şi sperăm să se poată realiza o cale de comunicaţie provizorie, pe o bandă, accesibilă măcar autoturismelor de teren. A avut loc o şedinţă a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Brazii, în care s-a realizat o primă evaluare a pagubelor şi s-au discutat primele măsuri de ajutorare a populaţiei", a declarat prefectul.

l a adăugat că luni se va lucra în continuare la evaluarea pagubelor şi pentru a se întocmi documentele necesare în vederea alocării ajutoarelor de urgenţă guvernamentale atât pentru persoane fizice, cât şi pentru administraţia locală şi judeţeană.

"În afara bărbatului decedat nu există persoane dispărute sau rănite. Toate persoanele care şi-au părăsit locuinţele au găsit adăpost la rude în satele neafectate ale comunei. La nevoie, există locuri de cazare, cu asigurarea hranei, în comuna Gurahonţ. Se lucrează pentru ca utilităţile să fie restabilite cât de repede posibil. Energia electrică va fi repusă în funcţiune, în primă fază, în satele neafectate. Apa potabilă de la reţea va fi repornită în cursul zilei de luni, iar Direcţia de Sănătate Publică va face măsurători de potabilitate a apei din fântâni. În caz de nevoie, Primăria Brazii va asigura apă potabilă îmbuteliată", a mai spus prefectul Toth Csaba.

Luni va avea loc o primă şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pe tema inundaţiilor din zona Brazii-Gurahonţ.

Anterior, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca, afirmase că zeci de familii nu se pot întoarce în casele lor din cauză că le-au fost afectate locuinţele.

"Câteva zeci de familii vor trebui evacuate, din primele informaţii. Peste 60 de case şi trei kilometri de drum au fost distruse. O catastrofă de o asemenea amploare nu a mai fost consemnată niciodată aici. Am instituit o celulă de criză la nivelul Consiliului Judeţean şi l-am desemnat coordonator pe vicepreşedintele Răzvan Cadar", anunţase preşedintele CJ Arad.

Referitor la victimă, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Arad a transmis că poliţiştii din Gurahonţ au fost sesizaţi despre prezenţa cadavrului pe un teren agricol situat în localitatea Brazii.

"Din primele verificări, s-a stabilit că este vorba de un bărbat din localitatea Brazii. Cercetarea la faţa locului a stabilit că nu sunt suspiciuni cu privire la cauza decesului, trupul nu prezintă urme de violenţă. Victima ar fi fost surprinsă în gospodăria sa, de viitură. Trupul neînsufleţit a fost transportat la Serviciul Judeţean de Medicină Legală pentru efectuarea autopsiei, în vederea stabilirii cauzei decesului şi luarea măsurilor de urmare", a transmis IPJ.

Primarul comunei Brazii, Vasile Vesa, a declarat, în cursul serii, pentru AGERPRES, că "o ploaie torenţială a produs pagube mari, a rupt drumuri, a inundat gospodării şi case, iar viitura a luat maşini".

"Apa a avut un metru pe străzi, viitura a venit de pe dealuri, dar s-au revărsat şi pâraiele. Cred că au fost 200 de litri pe metru pătrat de precipitaţii", a spus edilul.

Potrivit unui comunicat al IGSU transmis, duminică, AGERPRES, manifestarea fenomenelor hidrometeorologice prognozate, sub incidenţa cărora este şi judeţul Arad, a generat o viitură în zona Buceava-Şoimuş, din cauza scurgerii apei de pe versanţi.

Astfel, pe DJ 708 (Arad), între localitatea Gurahonţ şi Buceava-Şoimuş, un autoturism în care se aflau patru persoane (trei adulţi şi un minor) a fost surprins de apă, persoanele fiind salvate de către forţele de intervenţie, iar autoturismul a fost mai apoi tractat într-o zonă de siguranţă.

"Totodată, o persoană, pentru care a fost sesizată dispariţia de la domiciliu a fost găsită la aproximativ 5 km de locuinţă, cu multiple traumatisme, decedată. Organele de cercetare verifică circumstanţele şi împrejurările în care s-a produs această situaţie", se precizează în comunicat.

Tot duminică, patru persoane surprinse de aceeaşi viitură s-au adăpostit în podul caselor, fiind salvate de către echipajele de la Gurahonţ.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.