Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Totul se decide în China: Ultima șansă pentru Barack Obama și Vladimir Putin

obama putin

Summitul G20, care se deschide duminică la Hangzhou, în sud-vestul Chinei, se anunţă drept o reuniune a ultimei şanse între preşedintele american Barack Obama şi omologul său Vladimir Putin pentru găsirea unui acord cu privire la Siria şi la Ucraina, cu două luni înaintea scrutinului prezidenţial din SUA, notează AFP într-un comentariu difuzat joi.

După discuţia tete-a-tete neaşteptată din noiembrie 2015, purtată în Turcia, care a spart gheaţa între Washington şi Moscova în privinţa crizei siriene, cei doi lideri au avut dificultăţi în a-şi apropia poziţiile asupra rezolvării acestui conflict, în pofida eforturilor intense ale şefilor celor două diplomaţii.

Citește și: Se pune cocaină în Coca- Cola? Ce s-a descoperit într-o fabrică din Franța

Rusia şi SUA, care întreprind separat lovituri aeriene împotriva jihadiştilor în Siria, se află în dezacord profund cu privire la soarta preşedintelui Bashar al-Assad, Moscova opunându-se ferm plecării acestuia de la putere, cerută de Washington.

În pofida 'relaţiei dure şi dificile' cu Rusia, SUA încearcă în continuare să coopereze cu Moscova pentru 'a aduce o tranziţie politică în Siria' şi pentru găsirea unei soluţii diplomatice la conflictul care opune Kievul rebelilor proruşi în estul Ucrainei, a dat asigurări preşedintele Obama la începutul lunii august.

Citește și: Asta e țara în care se vând sute de mii de bâte de baseball, dar nimeni nu practică sportul: La ce sunt folosite

'Oficial, între Vladimir Putin şi Barack Obama nu este prevăzută nicio întâlnire bilaterală' la summitul din China, a indicat Iuri Uşakov, consilier al Kremlinului. 'Nu excludem însă ca preşedinţii să găsească timp pentru un contact de lucru în marja summitului, aşa cum au mai făcut-o în trecut', a adăugat el.

Odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale din 8 noiembrie, 'Barack Obama va încerca să rezolve maximum de probleme, spre a lăsa mai puţine succesorului său, şi anume găsirea unui acord cu privire la Ucraina şi la Siria şi un compromis cu Rusia', a estimat, pentru AFP, Alexei Makarkin, vicepreşedinte al Centrului rus de tehnologii politice.

Citește și: Samsung amână lansarea Galaxy Note 7 după ce bateriile au început să explodeze

În ce-l priveşte pe Putin, acesta ar putea profita de summitul G20 pentru 'a încerca să obţină de la Barack Obama, aflat într-o poziţie mai slabă la final de mandat, ceea ce nu a reuşit să obţină de la Washington' în anii din urmă, susţine Maria Lipman, analist independent, în timp ce Alexei Makarkin observă că 'timpul rămas este foarte scurt şi că există o lipsă catastrofală de încredere între cele două ţări'.

'Împreună, Putin şi Obama au reuşit să evite răul cel mai mare: au împiedicat ca relaţiile ruso-americane să degenereze într-un conflict direct', subliniază însă Fiodor Lukianov, preşedintele Consiliului de politică externă şi apărare.

Citește și: Țara în care Facebook și Twitter sunt interzise, și-a lansat propria rețea națională de internet

În opinia sa, în condiţiile în care candidata democrată Hillary Clinton, care apăra linia dură faţă de Rusia, este cotată drept favorită la scrutinul din noiembrie, 'va fi mult mai dificil pentru Moscova să găsească un teren de înţelegere cu Washingtonul după plecarea lui Obama', scrie agerpres.ro.

Citește și: Antonia a renunțat la inhibiții și a pozat goală, însărcinată în luna a șasea / FOTO

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.