Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tragedia care pândeşte după colţ - Un incendiu precum cel de la Colectiv ar putea avea loc oricând într-un spital de psihiatrie

mediafax.ro
ambulanță pompieri smurd

O tragedie ca cea din clubul Colectiv se poate repeta oricând în spitalele de psihiatrie. Legislaţia nu obligă instituţiile sau constructorii să folosească materiale ignifuge la capitonarea pereţilor sau ca paturile să aibă saltele din materiale rezistente la foc, transmite Mediafax.

O tragedie ca cea din clubul Colectiv se poate repeta oricând în spitalele de psihiatrie, deoarece legislaţia nu obligă instituţiile sau constructorii să folosească materiale ignifuge la capitonarea pereţilor sau ca paturile să aibă saltele din materiale rezistente la foc.

O brichetă în mâna unui pacient agitat, aflat în sevraj, poate transforma salonul într-o torţă, în doar câteva minute. S-a întâmplat la Craiova şi la Slatina. Două incendii ce au părut trase la indigo, în doar o lună de zile.

Ambele spitale erau autorizate de ISU, însă nimeni nu a verificat vreodată calitatea materialelor din încăperi.

„Cu siguranţă spitalele sunt obligate să respecte prevederi privind siguranţa la incendii şi sunt obligate să aibă proceduri adaptate specificului fiecărei secţii şi fiecărei patologii. Să vă spun specific compoziţia materialelor din izolatoare, în momentul acesta nu ştiu”, a spus ministurl Sănătății, Ioana Mihăilă.

Alin Băsăşteanu, purtător de cuvânt al ISU Olt, a spus, despre cazul incendiului din Slatina, că în cazul izolatorului de unde a pornit focul nu există prevedere legală expresă care să prevadă că aceasta trebuie să aibă grad ridicat de siguranță la foc.

„În cazul izolatorului şi al materialului folosit nu este o prevedere legală expresă care să prevadă că acesta trebuie să aibă un grad ridicat de siguranţă la foc, respectiv să fie ignifugat. Principalele aspecte verificate în cadrul acestei autorizaţii au fost legate de reţelele de hidranţi, reţelele de detecţie semnalizare”, a spus Alin Băsășteanu.

Anca Tudor, managerul spitalului de Neuropsihiatrie Craiova, recunoaşte că secţia unde a izbucnit focul nu avea nici măcar detectoare de fum. În lege, obligaţia acestor instalaţii le revine doar spitalelor cu peste o sută de paturi. Cât despre materialele folosite în izolatoare fiecare pune ce are.

„Un fel de linoleum am avut. Adică, ce era pus pe podea era pus pe perete.(...) Saltelele erau saltele normale, cu husă. Saltelele erau din burete, de asta a luat foc atât de uşor”, a spus Anca Tudor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.