Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

TRAGEDIE Un fotograf celebru a încetat din viaţă: A făcut carieră pe frontul de luptă

www.gazetadenavodari.ro
doliu, lumânare

Fotograful iranian Abbas, un colaborator de marcă al agenţiei Magnum, care a acoperit din punct de vedere mediatic numeroase conflicte armate şi revoluţii ce au avut loc pe plan mondial, a murit miercuri la Paris la vârsta de 74 de ani, informează AFP. "A fost ca un părinte pentru o întreagă generaţie de tineri fotografi", a declarat Thomas Dworzak, preşedintele Magnum, într-un comunicat publicat pe site-ul acestei agenţii. "Iranian strămutat la Paris, Abbas era un cetăţean al lumii, pe care nu a încetat să o documenteze, cu războaiele, dezastrele, revoluţiile şi mişcările ei populare", a adăugat el, conform Agerpres.

Citește și: Imagini FABULOASE: Simona Halep a uimit pe toată lumea – aşa nu ai mai văzut-o niciodată .

Abbas, care s-a alăturat agenţiei Magnum în 1981 după ce a lucrat pentru agenţiile Sipa şi Gamma, a ilustrat reportaje din Biafra, Bangladesh, Vietnam, Orientul Mijlociu, Iran, Chile, Cuba şi Africa de Sud în timpul erei apartheid. Din 1978 până în 1980, Abbas a acoperit mediatic Revoluţia Islamică din ţara lui, în care s-a întors după un exil de 17 ani. A fost o experienţă de viaţă care l-a determinat să se lanseze mai târziu într-un proiect de amploare, dedicat marilor religii ale lumii.

Combinând expoziţii şi cărţi, Abbas a devenit interesat mai întâi de ascensiunea islamului în lume ("Allah O Akbar: Un voyage dand l'Islam militant"), înainte de a se concentra pe creştinism, în 2000, apoi pe animism, budism (2008-2010) şi hinduism (2013). Abbas a străbătut de asemenea Mexicul, între 1983 şi 1986, şi a încercat să descrie prin intermediul fotografiilor sale contradicţiile existente în această ţără după modelul unui romancier, insistând asupra societăţii civile şi a vieţii cotidiene a locuitorilor din Mexic. "Abbas era un profesionist mare printre cei mari. Opera lui este considerabilă şi acoperă atât de multe domenii", a declarat pe Twitter Pierre Haski, senior-reporter şi preşedinte al RSF (Reporters Sans Frontieres).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.