Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Traian Băsescu cere NOI DESECRETIZĂRI: Ce instituţie a intrat acum ÎN COLIMATORUL fostului preşedinte

Traian Basescu

Fostul preşedinte Traian Băsescu vine cu o nouă reacţie, după desecretizarea protocolului dintre SRI şi Parchetul General. Fostul şef al statului susţine că din toate legile invocate în document, nu ar exista niciun motiv pentru realizarea unei astfel de echipe între cele două instituţii.  Mai mult decât atât, într-o intervenţie în emisiunea lui Victor Ciutacu de la România TV, el  susţine că CSAT ar putea desecretiza, la rândul ei, singura hotărâre invocată în cadrul protocolului, decizie care ar avea legătură cu lupta anticorupţie.

Citeşte şi: Demers INEDIT al Primarului Capitalei! Gabriela Firea SPUNE TOT, într-o scrisoare deschisă către bucureşteni

"Eu m-am bucurat enorm că a aparut acest protocol. Foarte mulţi au spus minciuna că datorită deciziilor CSAT din timpul lui Băsescu şi acum se dovedeşte că au minţit. (...) Acest protocol face referire la vreo 10 legi, la vreo 4 ordonanţe, la 5 hotărâri de Guvern, la 3-4 hotărâri CSAT dinainte de 2005 şi la 5 hotărâri CSAT din timpul mandatului meu. Din cele 5 emise în timpul mandatului meu, 4 se referă la antiterorism şi la contraterorism. Nu au nicio legătură cu lupta anticorupţie. Există o a 5-a, care face referire la combaterea corupţiei şi la spălarea banilor. Este hotărârea nr.17 şi vă citez din memorie: instituţiile însărcinate cu combaterea corupţiei sunt Ministerul Finanţelor, Ministerul Justiţiei, ministerul Public şi parchetul naţional anticorupţie. Nu există nicio nominalizare a SRI ca fiind însărcinat cu lupta anticorupţie. Eu cred că celălalte 4 care se referă la lupta antitero nu pot fi făcute publice, pentru că ele se refereau la cooperări cu DIICOT. (...) Dacă CSAT vrea, Hotărârea 17 poate să o desecretizeze, pentru a ne lămuri că CSAT nu a dat însărcinări SRI pentru lupta anticorupţie.", a declarat Traian Băsescu .

Fostul preşedinte susţine că există însă hotărâri ale CSAT prin care s-au realizat astfel de echipe mixte şi atrage atenţia asupra unei hotărâri de acest tip, care apare invocată în protocolul dintre SRI şi Parchetul General.

"Eu aş atenţiona că există înainte de 2005 nişte hotărâri CSAT care au făcut echipe mixte. Nu comentez mai mult. Nu ştiu în ce fază s-au făcut.(...) V-aş ruga să vă uitaţi în lista de documente invocate, la hotărârea CSAT 0024 din 2004 privind cooperarea dintre SRI şi Ministerul Public. Eu aş fi puţin atent la această hotărâre din 2004, când eu încă nu eram preşedinte", a mai precizat Băsescu.

Citeşte şi: Statul 'a pus ochii' pe românii din Diaspora! Tranzacţiile de PESTE 1000 de euro, verificate de Oficiul pentru Spălarea Banilor

De cealaltă parte, fostul şef al statului susţine că nu poate califica drept legal sau ilegal protocolul dintre SRI şi Parchetul General pentru că, spune el, ar trebui confruntate dispoziţiile protocolului cu fiecare lege invocată în cadrul documentului. Mai mult decât atât, mai spune Băsescu, protocolul nu a fost niciodată adus în discuţie sau prezentat câtă vreme a fost preşedinte al României.

"Dacă mă rugaţi să comentez protocolul pe fond, vă spun că cine vrea să-l comenteze, trebuie să citească toată legislaţia invocată. Aşa, aruncatul cu capul înainte, că protocolul e legal şi e foarte bine, cum făcea spălătorul Barbu la B1, care a venit cu găleata cu săpun. (...) Protocolul e important pntru că a marcat soarta instituţiilor şi a multor oameni din 2009 încoace. E un protocol care nu a fost adus la cunoştinţa preşedintelui sau a altor persoane. Dacă ar fi fost altfel, ar fi venit cineva de la serviciu sau de la Parchet să spună „Domnule preşedinte, ce Dumnezeu, nu vă aduceţi aminte?”", a conchis Traian Băsescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.