Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Traian Băsescu, despre problemele cu care se confruntă UE - Brexit, denunțarea de către SUA a tratatului INF, migrație și atacurile teroriste

Inquam Photos/ Octav Ganea
Traian Basescu

Fostul președinte al României Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, că ieșirea Marii Britanii din UE înseamnă reducerea securității europene și a pieței comune, iar declarațiile președintelui SUA, Donal Trump, arată o divergență între Statele Unite și europeni.

"Ieșirea Regatului Unit înseamnă reducerea securității europene și reducerea pieței. Înseamnă ceea ce nimeni nu vrea să însemne și nu au curaj să admită. UE este în stiuația în care o țară s-a desprins și procesul de integrare nu este ireversibil. Dacă azi a ieșit Regatul Unit, mâine poate ieși o altă țară. Toate declarațiile președintelui Donald Trump sunt în favoarea ieșirii UK din UE, ceea ce înseamnă o divergență între europeni și SUA", a declarat președintele de onoare al PMP, Traian Băsescu, la prezentarea candidaților și ofertei electorale pentru europarlamentare, conform Mediafax.

Haos la Paris - Vestele galbene s-au dezlănțuit: incendii și fum pe străzi. Poliția a intervenit cu gaze lacrimogene / FOTO & VIDEO

Traian Băsescu a mai afirmat că denunțarea de către SUA a Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare lasă Europa vulnerabilă.

"Un alt aspect care a ieșit de la Conferința de securitate de la Munchen este cel legat de Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare. Între Federația Rusă și SUA, acum mai bine de 20 de ani s-a stabilit un tratat care viza interzicerea folosirii rachetelor nucleare cu rază medie de acțiune, între 500 și 5.500 km. Asta a pus și Europa la adăpost. Din păcate, pe bună dreptate, SUA au denunțat acest tratat. Denunțarea tratatului lasă Europa vulnerabilă. Federația Rusă își poate instala oricând astfel de rachete pe frontiera de vest, la fel ca și în Crimeea", a spus senatorul PMP Traian Băsescu.

În acest context, fostul șef al statului a declarat că PMP va susține în Parlamentul European crearea unei armate europene, dar cu condiția să fie complementară cu cea NATO.

"Una din probleme este problema de securitate, drept pentru care s-a dispus crearea armatei UE. Armata europeană o vom susține în PE, dar să fie complementară NATO, deoarece SUA sunt singurii care pot descuraja orice intenție de a lovi un stat membru UE. Este esențial dialogul cu SUA, menținerea parteneriatului transatlantic", a spus Băsescu.

Referitor la problema imigranților economici care ajung în UE, Traian Băsescu susține că cei care vor să lucreze în Uniune sunt bineveniți, dar că cei care vor să trăiască din ajutoare sociale, pot fi trimiși în statele de origine, unde este nevoie de forță de muncă.

"UE trebuie să aibă o legislație care să-i trateze pe migranți în interesul UE. Migranții veniți din zone de război. Sunt protejați de legislația internațională și trebuie să le asigurăm mijloacele de subzistență, locuri de cazare și în măsura în care este posibil locuri de muncă. Migranții economici, aici trebuie să facem o selecție consistentă pentru că sunt cei care au invadat Europa. Nu văd altă atitudine care să dea cetățenilor UE speranța și convingerea că este capabilă să rezolve problemele decât un proces de analiză. Cei care au o meserie, sunt bineveniți. Cei care învață o meserie și se integrează în societatea europeană sunt de asemenea bineveniți, dar cei care vor să trăiască din ajutoare sociale, nu avem altă soluție decât, pe un program bine determinat, să-i trimitem înapoi în țările lor, că și acele țări au nevoie de forță de muncă", a afirmat Traian Băsescu.

Corina Crețu îi dă PONTUL ZILEI Vioricăi Dăncilă - De ce depinde aderarea la zona euro

În ceea ce privește atacurile teroriste, candidatul fruntaș al PMP Traian Băsescu a declarat că trebuie să existe o colaborare "extrem de strânsă" și obligatorie între structurile de informații europene pentru a preveni atentatele.

"ISIS trebuie supravegheați, de aceea trebuie instituită o colaborare extrem de strânsă între structurile de informații ale tuturor statelor europene. Acum suntem la stadiul la care structurile de informații consideră că puterea lor e atâta timp cât țin informațiile pentru ei. Trebuie instituite regulamente ca în privința terorismului, transferul de informații să fie obligatoriu pentru a preveni atentatele. Cetățenii UE nu au încredere că statele lor îi pot proteja de atentate teroriste, fie că sunt în biserici, bulevarde, discoteci, cinematografe", a afirmat politicianul.

Traian Băsescu a participat, sâmbătă, la prezentarea candidaților şi a programului Partidului Mişcarea Populară pentru alegerile europarlamentare, la Romexpo, unde au participat aproximativ 7.000 de persoane.

Traian Băsescu, președintele de onoare al PMP, deschide lista celor 43 de candidați ai partidului la alegerile europarlamentare.

Primele 10 locuri sunt ocupate de:
1. Traian Băsescu (senator PMP)
2. Eugen Tomac (deputat PMP) 
3. Ioana Constantin (secretar general adjunct PMP) 
4. Marius Paşcan (președinte executiv PMP)
5. Simona Vlădica (președinte PMP Călărași)
6. Robert Turcescu (deputat PMP)
7. Teodora Desagă (consilier parlamentar și consilier local Bragadiru)
8. Petru Movilă (deputat și vicepreședinte PMP)
9. Cătălina Boziannu (deputat și președintele al Organizației de Femei a PMP)
10. Cătălin Bulf (președinte PMP Argeș și vicepreședinte PMP la nivel național).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.